Afera "Kupovina diploma"
32

Čavka otputovao u Zagreb na saslušanje novinarke Nove TV, ona odbila dati iskaz

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka otputovao je u Zagreb kako bi prisustvao saslušanju novinarke Nove TV Ane Malbaše u Županijskom sudu u Zagrebu, koja je u februaru ove godine objavila prilog u kojem joj navodni "posrednik" iz BiH nudi diplomu u zamjenu za seks, saznaje Klix.ba.
Kako Klix.ba saznaje, novinarka Nove TV odbila je dati izjavu vezanu za aferu kupovine diploma u BiH pozivajući se u Županijskom sudu u Zagrebu na pravo na zaštitu izvora.

Tragom ove informacije kontaktirali smo Čavku koji nam je potvrdio navode. On je rekao da je na zahtjev Tužilaštva BiH u predmetu međunarodne pravne pomoći poslana molba Županijskom sudu u Zagrebu za saslušanje novinarke Nove TV Ane Malbaše.

"Cilj je bio da se utvrdi identitet osobe koja je od novinarke tražila seks, a sve kako bi se to istražilo u Bosni i Hercegovini. Međutim, novinarka je odbila dati izjavu", rekao je Čavka.

Na pitanje šta je Malbaša navela kao razlog zbog kojeg odbija saradnju i da li je to "zaštita izvora" Čavka je odgovorio da mu nije jasan razlog zbog kojeg je novinarka odbila izjavu.

"Radi zaštite izvora, ali ona je razgovarala direktno s osobom koja joj traži seks. Nije mi jasno kako izvršilac krivičnog djela može biti izvor, ali ona je navela takav razlog, odnosno da je osoba koja joj je tražila seks njen izvor", kazao je Čavka.

Čavku smo pitali koliko će ovo predstavljati otežavajuću okolnost za rad na ovom predmetu. On je ocijenio da nedavanje iskaza ne predstavlja ništa otežavajuće, ali dovoljno govori o ozbiljnosti novinarske priče.

"Mi smo pokušali saznati dvije stvari, a to je identitet osobe, broj telefona koji ta osoba koristi i koji su dokumenti kojim su oni raspolagali kada su tvrdili da su ljudi prešli granicu dva puta", rekao je Čavka.

Što se tiče tužilačke odluke u ovom predmetu, Čavka je kazao kako ne može ništa prejudicirati, jer dio predmeta radi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, a Tužilaštvo BiH sarađuje s bihaćkim pravosuđem.

"Vezano za krivotvorenje konkretne diplome u Sanskom Mostu, Tužilaštvo BiH se fokusiralo na priču o organizovanom kriminalu na području cijele BiH, umreženom sa školama, kako visokim tako i srednjim, gdje se navodno krivotvore diplome", kazao je Čavka.

U konretnom predmetu koji se odnosi na Senada Pehlivana, a koji je prodao diplomu novinarki Žurnala, Čavka je rekao da Tužilaštvo BiH ne radi taj predmet i da bi pitanja o tom slučaju trebalo postaviti Tužilaštvu USK.

"Što se tiče našeg segmenta, mi smo poprilično detaljno istražili novinarsku priču i provjerili skoro svaku informaciju koja je objavljena tako da se nadam kako će uskoro biti donesena tužilačka odluka", rekao je Čavka.

Masa je kritika na rad Tužilaštva BiH u smislu nerada. Čavka nije želio komentarisati ove kritike navodeći kako on ne može govoriti u ime Tužilaštva BiH.

"Ja tvrdim da to nije tačno", poručio je Čavka.