BiH
0

Čavić: Uprava Banje Luke ne usmjerava novac pravilno prema socijalno najugroženijim Banjalučanima

Piše: E. B.
Dragan Čavić i Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić i Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Na današnjoj konferenciji za novinare kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Banje Luke Dragan Čavić komentarisao je rad uprave grada i njihov odnos prema socijalno najugroženijim Banjalučanima.

"Banja Luka godišnje u Centru za socijalni rad izdvaja između 12 i 14 miliona KM za podršku socijalno ugroženim ljudima i istovremeno se svake godine povećava broj socijalno ugroženih. Ovo je i jedan od rijetkih gradova koji ne finansiraju Crveni krst, nego novac izdvajaju za javnu kuhinju, tako da Crveni krst ne može obavljati svoje osnovne djelatnosti", rekao je Čavić.

On je osudio namjeru gradske uprave da smanji i ta premala davanja za javnu kuhinju.

"Obavio sam razgovor sa petnaestak nevladinih organizacija koje se bave problemom socijalno ugroženih, a najviše s osobama s invalidtetom. Tih osoba ima blizu 4.500 u Banjoj Luci i veliki broj njih nisu obuhvaćeni brigom Centra za socijalni rad. O njima se brinu nevladina udruženja", rekao je Čavić komentarišući da je nepodnošljiv odnos grada prema osobama s invaliditetom.

On je istakao da grad u isto vrijeme izdvaja veliki novac za zapošljavanje u administraciji umjesto da se novac troši racionalno i na one kojima je on potreban.

"Zbog toga je i došlo do konflikta između gradonačelnika Banje Luke i direktorice Centra za socijalni rad", zaključio je Čavić i dodao da je neophodna reorganizacija svih pomenutih institucija kako bi bile efikasnije u svom radu.

Čavić je na kraju rekao da Banja Luka što prije mora napraviti i socijalnu kartu kako bi se znalo koliko ima socijalno ugroženih i da jasno i javno odvoji sredstva onima koji su najugroženiji, a ne samo onima koji su po partijskoj liniji bliski SNSD-u.

Konferenciji je prisustvovao i Ognjen Tadić, potpredsjednik Srpske demokratske stranke, koji je naveo primjer nemoralnog korištenja fabrike obuće BEMA za predizbornu kampanju SNSD-a.

"Nevjerovatno je da smo na oglasnoj ploči Beme vidjeli ko su ljudi koji dolaze na tribine SNSD-a, što znači da će radnici koji ne budu davali podršku ovoj stranci i njihovom direktoru koji je kandidat ove stranke za odbornika, snositi posljedice", rekao je Tadić

On je naglasio da se Radojičić nije obazirao na ovu oglasnu ploču kada je obilazio Bemu nego je, znajući da ona postoji, održao svoju posjetu ovoj firmi i širio svoju političku propagandu radnicima Beme.

"Da je imao imalo korektnosti trebao je ovaj oglas skinuti i obrušiti se kritikama na onog ko ga je stavio te time pokazati da je to i u stanju te da je spreman biti gradonačelnik svih Banjalučana", zaključio je Tadić.