BiH
0

Čavić: Prioritet BiH rješavanje ekonomsko-socijalnih problema

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić kazao je danas u Sarajevu da je prioritet BiH rješavanje ekonomsko-socijalnih problema, odnosno ekonomske reforme i efikasniji pristup fondovima Evropske unije (EU).

Izjavio je to nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Smatra da Evropska komisija u novom sastavu ima dobre namjere i ambiciozne planove da se BiH pomakne s mrtve tačke, odnosno da ima razumijevanje za unutrašnje probleme BiH u smislu političkog dogovora o bitnim pitanjima.

"Dobra volja postoji, ali jasno je poručeno da je ta volja, prije svega, determinirana našom spremnošću da postignemo dogovore" istakao je Čavić.

Mišljenja je da u ovom trenutku postoji ambijent i raspoloženje da se iskoriste prednosti koje nude predstavnici novog sastava Evropske komisije.

"Sada svi trebaju razmisliti ima li smisla ponavljati stanje BiH u posljednjih osam-devet godina kada smo imali konstantne konfrontacije na nivou imaginarnih političkih ciljeva", naglasio je Čavić.

Zaključio je da ukoliko ne bude volje da se riješe problemi građana u BiH i prihvati ponuđena inicijativa, u idućoj godini mogu se očekivati još veći problemi.

Mogherini i Hahn doputovali su danas u službenu posjetu BiH u okviru koje su razgovarali sa čelnicima institucija BiH, stranaka i članovima organizacija civilnog društva o reformama i procesu evropskih integracija BiH.