BiH
9

Čavić o Čovićevom nezadovoljstvu: Stvaraju se tenzije zbog dnevnopolitičkih potreba

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Prisustvo Wigemarka i evropske komisije bilo je presudno u postizanju dogovora između Dodika i Izetbegovića, a s druge strane tu je i nedostatak para u budžetu", izjavio je za Klix.ba Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, komentarišući jučerašnji sporazum koji su postigli lideri dvije najjače političke stranke u BiH, a vezan za pitanja koja su sprečavala Bosnu i Hercegovinu u budućim evropskim integracijama.

Prema njegovom mišljenju, ovaj problem se mogao riješiti i ranije da nije bilo uslovljavanja koja su postavili Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić.

"Moj utisak je da se pravi tenzija u kontinuitetu zbog dnevnopolitičkih potreba, posebno u funkciji lokalnih izbora tipa: 'Ja branim Bošnjake, onaj drugi brani Srbe' i obratno. A onda kada dogori do nokata odluči se da se sjedne i iznađe rješenje. U svakom slučaju bolje ikada nego nikada i pozdravljam to što je postignuto i dogovoreno", kazao je Čavić i dodao da je to korisno za buduće procese.

Primjedbe koje ima predsjednik HDZ-a Dragan Čović su, prema mišljenju predsjednika NDP-a, prouzrokovani nekim ranijim dogovorima hrvatskog člana predsjedništva sa Bakirom Izetbegovićem.

"Stvari o kojima je jučer raspravljano uopće nisu trebale doći u oblast djelovanja šefova političkih stranaka, nego je trebalo davno institucionalno da se završi. Na kraju krajeva to i jeste institucionalno, a ne kafansko pitanje", bio je jasan Čavić.