BiH
0

Čavić: NSRS će razmatrati i deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima

Piše: T. Č.
Uz Rezoluciju o osudi zločina i genocida u Srebrenici, i deklaraciju o priznavanju genocida nad Armenima od 1915. do 1917. poslanici Narodne skupštine Republike Srpske će na redovnoj sjednici najavljenoj za 15. septembar razmatrati i deklaraciju o genocidu koji je počinila Nezavisna država Hrvatska nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)

Ovo je jedan od zaključaka današnje sjednice Narodnog demokratskog pokreta održane u Banjoj Luci. Prema ocjeni predsjednika stranke Dragana Čavića iluzorno je pričati o karakteru stradanja u 20. vijeku Armena i Bošnjaka, a da pri tome NSRS ne raspravlja i o srpskim stradanjima.

"Iako smatramo da je tematika deklaracije i rezolucije u ovakvim okolnostima preuranjena i da takve teme mogu da proizvode samo nove političke tenzije koje nikome nisu potrebne, ipak smo zaključili da ako se već na dnevnom redu NSRS nalaze teme koje tretiraju stradanje u 20. vijeku, onda neizostavno na toj skupštini treba da se pojavi i treća tema, a to je deklaracija o genocidu koji je počinila NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u drugom svjetskom ratu", rekao je Čavić.

Naglasio je da je ova deklaracija potrebna i zbog nove "ekspanzije ustašizacije u Republici Hrvatskoj koje se ogleda kroz veličanje Marka Perkovića Tompsona, obilježavanje 20 godina od Oluje, borbe protiv ćirilice, kao i inicijative da se u Oružane snage uvede vojnički pozdrav 'Za dom spremni', koji je identičan ustaškom".

Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)

Kometarišući nedavne izjave predsjednika RS Milorada Dodika o izmjeni krivičnog zakona, kako bi mogao "suditi opoziciji zbog veleizdajničke politike na nivou BiH", Čavić je rekao da su prešle mjeru političkog ukusa i razuma. On smatra da u RS već odavno postoji režim koji je u svoje ruke uzeo sve, te da Dodik više ne upućuje političke poruke već prijetnje.

Također kaže da su izjave Stefana Karganovića, predsjednika "Istorijskog projekta Srebrenica" koji smatra da je sporno forenzičko vještačenje audiosnimke o navodnoj kupovini poslanika, koje je objavio naš portal, besmislene, te da Vlada RS ili bilo ko iz vladajuće koalicije slobodno mogu osigurati forenzičko vještačenje u bilo kojoj zemlji sa kredibilitetom i saznati da li je audiosnimka lažna ili nije.

Na današnjoj sjednici NDP-a se, pored političkih razgovaralo i o unutrašnjim pitanjima stranke, terminu održavanja sjednice Glavnog odbora i Izborne skupštine na kojoj će se birati novi članove Glavnog odbora, predsjednik stranke i izvršiti promjene statuta i uopšte inovirati sam program stranke.

"Pitanja unutar stranke završit ćemo do polovine decembra i time bili organizaciono sposobniji, a nakon toga s našim koalicionim partnerima slijede pripreme za održavanje lokalnih izbora naredne godine", poručio je lider NDP-a.