BiH
0

Čavić: Niko nije predložio ime novog predsjednika NSRS

FENA
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je da na današnjim konsultacijama predstavnika parlamentarnih stranaka novog saziva niko nije predložio kandidata za novog predsjednika Narodne skupštine RS-a.

"Niko nije imao kapacitet da govori o personalnim rješenjima", rekao je Čavić.

Smatra da će se na prvoj sjednici parlamenta RS-a, 24. novembra, prekinuti "mistična priča“ ko u RS-u ima skupštinsku većinu.

"Na sjednici će ta većina morati biti i manifestovana, jer će se birati predsjednik Narodne skupštine. Ko osigura većinu do 24. novembra, imat će prijedlog za predsjednika parlamenta, a iz toga će proizaći sve ostale aktivnosti u konstituisanju Narodne skupštine, kao i oko izbora delegata u oba doma, i na nivou BiH i RS", rekao je Čavić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Da Savez za promjene u RS-u računa na podršku svih stranaka koje upravo žele promjene, rekao je danas potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica.

I on je istakao da u ovom trenutku nijedan od političkih blokova u RS-u nema potrebnu skupštinsku većinu i da je trenutno pat pozicija.

Podsjetio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da je SNSD nudio SDA ulazak u Vladu, odnosno da se simetrično formira vlast u BiH, ali da, kada nisu oni u koaliciji s tom strankom, optužuju Savez za promjene da ruše stabilnost RS-a ako sarađuju sa SDA.

SDS, kazao je, ne ruši temelje RS-a, te je odbacio takve navode predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, kao i sve optužbe nakon što je Savez za promjene potpisao sporazum sa SDA i DF-om.

Govedarica je dodao da niko ne zna šta je dio sporazuma SNSD-a i HDZ-a.

I potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović je iznio stav da Savez za promjene ima kapacitet od 36 poslaničkih mandata i nastojat će da osiguraju podršku i za potrebnu skupštinsku većinu u RS-u.

Kazao je da SNSD pokazuje nervozu jer će biti opozicija na nivou BiH, a da Savezu za promjene ostaje da radi na teškim pitanjima ekonomske stabilizacije u korist građana, te nastavka poštivanja Dejtonskog sporazuma.