BiH
0

Čavić: Nije Banka Srpske Dodikovo vlasništvo da je prodaje

FENA
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Poslanik Narodnog demokratskog saveza (NDP) Dragan Čavić tvrdi da Banka Srpske nije ničija "privatna prćija“ te da postoji zakon po kojoj se može privatizovati banka.

Čavić je na tvrdnju predsjednika RS-a Milorada Dodika da će jedan zapadni partner dokapitalizovati s 300 miliona eura Banku Srpske što će pomoći RS-u da servisira svoje obaveze i smanji zavisnost od MMF-a, rekao da se radi o "još jednoj spekulaciji režimskih moćnika i uvijek se kao glavni prodavac pojavljuje predsjednik RS-a, koji s tim nema nikakve veze“.

"Ko je on da prodaje državni kapital? Je li to njegovo", upitao je Čavić.

Banka Srpske je i pored preuzimanja od RS-a negativno poslovala i ima, tvrdi, dubiozu od oko 100 miliona KM.

"To je banka na rubu izdisaja i koja treba da propadne", rekao je Čavić i naveo da je Banka Srpske dokapitalizovana ranije od RS-a s 35 miliona KM preuzimanjem od litvanskih vlasnika.

Čavić je podsjetio da je Banka Srpske ustvari ranije propala Balkan Investment banka, koja je "propala zbog krađe i lopovluka“ i u kojoj je pokrenuta istraga prije dvije godine, a do danas nema efekata.

Umjesto da se danas da odgovor ko je kriv za takvo stanje, uslijedile su, kaže, najave o prodaji te banke, ali to mora biti u skladu sa zakonom.