{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavić: Naredne sedmice krivična prijava protiv odgovornih u Službenom listu RS

F
20.9.2017. u 16:19
5
26
Čavić: Naredne sedmice krivična prijava protiv odgovornih u Službenom listu RS
5
Čavić: Naredne sedmice krivična prijava protiv odgovornih u Službenom listu RS
Foto: Arhiv/Klix.ba
Lider NDP-a Dragan Čavić podnijet će naredne sedmice krivičnu prijavu protiv osoba u Službenom listu RS-a koje su svojim (ne)činjenjem spriječavale stupanje na snagu usvojenih odluka Narodne skupštine RS-a.
Tu prvenstveno misli na skupštinsku odluku o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena još 2015.godine. Odluka o tom referendumu je tek danas objavljena u “Službenom listu RS-a”, a predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik je najavio da će biti suspendovana na jednoj od narednih sjednica entitetskog parlamenta.

Čavić je na pres-konferenciji rekao da je vjerovatno neko od nadležnih u "Službenom glasniku" po nečijim pritiskom gotovo dvije godine zadržavao objavu odluke, a da nadležno tužilaštvo u istrazi treba da utvrdi ko je za to odgovoran, jer "ova referendumska priča nije završena".

Kaže da je evidentno da vladajuća entitetska koalicija izgnoriše zakonske i ustavne obaveze kada su u pitanju odluke Narodne skupštine RS-a, a najavom suspenzije “potvrđuju još jednu kapitulaciju, a nanose štetu RS”.

-Insistirat ću da se pravosuđe bavi onim osobama u 'Službenom listu' koje nisu provele zakonsku obavezu objave usvojenih skupštinskih odluka i koje su učestvovale u sprečavanju objave skupštinskih odluka – rekao je lider NDP-a.

Ističe da “Službeni list RS-a” još uvijek nije objavio ni odluku Ustvanog suda RS-a u vezi s sastavom Komisije za provođenje referenduma, odnosom vetom Kluba Bošnjaka, čime će se kompletirati sve odluke u vezi s referendumom.

Čavić je podsjetio da je opozicija na posljednjoj sjednici entitetskog parlamenta kao jedan od tri uslova imala i zahtjev za objavu ranije usvojenih skupštinskih odluka.

Podsjetio je i na Dodikove tvrdnje na sjednici 2015. godine, među kojima i onu da “garantuje da će biti održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH”.

Opozicija u RS-u nije glasala za odluku o referendumu, a Čavić tvrdi da je Dodik "obesmislio" referendum kao najveći demokratski čin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: