BiH
4

Čavić: Ispitati privatizaciju naftne industrije RS-a

FENA
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas da treba ispitati da li je kod privatizacije naftne industrije Republike Srpske bilo sukoba interesa, s obzirom na to da se šef Predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović pojavljuje kao član Savjeta direktora akcionarskog društva Upravnog odbora "Njeftgazinkora", koji je privatizirao naftnu industriju RS-a.

Čavić je na konferenciji za novinare naveo da je ta informacija objavljena na web stranici “Njeftegazinkora” od 30. jula 2010. godine.

Lider NDP-a upozorio je da se radi o sukobu interesa, te da se moraju ispitati sve moguće nepravilnosti u toku privatizacije naftne industrije.

Čavić je dalje postavio pitanje premijerki RS-a Željki Cvijanović da li joj je poznato da je Perović u Švicarskoj od septembra 2011. do 2012. godine bio član borda direktora "Komsar enerdži trejdinga", firme koja je vlasništvo Rašida Serdarova i koja treba da gradi blok tri Termoelektrane.

Govoreći o situaciji u Kneževu/Skender-Vakufu, on je naveo da je načelnik općine Boro Škeljić bio prinuđen na mjere štednje, zbog čega je i smanjio plate zaposlenima u općini.

Komentarišući to što je MUP RS-a podnio krivičnu prijavu protiv Škeljića, Čavić je kazao da je načelnik radio u interesu općine, a da se tom prijavom nastoji "spriječiti utvrđivanje istine o djelovanju prethodnog načelnika i skupštinske većine".

Prema njegovim riječima, prethodnik Škeljića, Čedo Vuković iz SNSD-a, je tokom četiri godine mandata zadužio općinu za više od 15 miliona KM.

Čavić je istakao da do danas nema nijednog izvještaja Tužilaštva o tome šta je urađeno u vezi sa šest podnesenih krivičnih prijava, koju je loklana vlast podnijela protiv Vukovića.