|

Čavić: Fukcioniranje BiH bit će na čekanju sve do odluke suda

Čavić: Fukcioniranje BiH bit će na čekanju sve do odluke suda
2
F
FENA
17.2.2017. u 19:56
156
komentara
2

dijeljenja
Čavić: Fukcioniranje BiH bit će na čekanju sve do odluke suda Foto: FENA
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić najavio je večeras jednu vrstu blokade funkcioniranja BiH sve dok Međunarodni sud pravde u Hagu, kako očekuje, ne odbije zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
Savez za promjene će, kaže, u naredna dva-tri dana zauzeti konačan stav o učešću njihovih predstavnika u bh. institucijama, a lično misli da sve dok Sud u Hagu ne odbije apelaciju, dotle će funkcioniranje institucija BiH biti na čekanju.

"Neka BiH bude na čekanju, to je Izetbegovićeva volja", ustvrdio je.

"Nije dobro ovo što je napravio. Ne može Sakib Softić da predstavlja institucije BiH", kazao je predsjednik NDP-a ponovivši da će NDP podnijeti Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv Izetbegovića i Softića i istog dana kada se uputi u zahtjev za reviziju tužbe.

"Ovo može da izazove veoma ozbiljne posljedice po međuetničke odnose. Ovo je podsticanje na konflikt, jezik mržnje...i ponovno vraćanje u prošlost, umjesto da se bavimo reformama, zaustavimo ljude da ne idu iz zemlje. S onima koji misle da im politička budućnost može da bude izgrađena na prošlosti ne želim da imam posla", dodao je.

Čavić smatra da je odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju atak protiv dejtonske BiH te da država, a ne nevladine organizacije, može da podnosi tužbu protiv jedne države.

"Ne mislim da je to razumno i pametno, deset godina nakon presude koja postoji pokretati spor ponovo protiv Srbije. Mjesec i po dana uoči održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji je politička tempirana bomba, montirana da ekspoldira upravo pred izbore u Srbiji. Izetbegović je na ovaj način blokirao i BiH. Poslije svih ovih inicijativa u proteklih godinu dana, koje su nas vraćale unazad i proizvodile konfliktnu situaciju BiH, po mom ubjeđenjenu ovo je suvišno i nepotrebno i Izetbegović je odgovoran za blokadu funkcioniranja BiH koja će sigurno uslijediti poslje ovog", dodao je Dragan Čavić.
Prijavi grešku


Komentari (156)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...