BiH
11

Čavara: Vlada FBiH je ustavna

Piše: N. N.
Marinko Čavara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik FBiH Marinko Čavara smatra kako prihvatanjem ostavke Reufa Bajrovića nije dovedeno u pitanje funkcioniranje Vlade FBiH u skladu s Ustavom.

"Vlada nije tek formirana, ona postoji i radi. Sada jeste upražnjeno mjesto koje pripada Bošnjacima ali ono će biti popunjeno", kazao je Čavara.

On je posjetio i da su ranije postojale situacije kada su pojedini ministri podnosili ostavke a da niko nije dovodio u pitanje ustavnost vlade.

Naime, kada je ostavku podnio ministar Salko Obhođaš njegovo mjesto ostalo je upražnjeno pune dvije godine.

Što se tiče razgovora o novoj parlamentarnoj većini Čavara je rekao da će razgovori početi tek kad DF napusti sve pozicije u novoj vlasti što uključuje i poziciju potpredsjednika FBiH.

Zastupnici SBB-a i SDP-a zatražili su da im se Čavara obrati i razjasni situaciju ko čini parlamentarnu većinu. Čavara je medijima rekao da će razmisliti da li će se obratiti.

"Ne moram ja sve njihove želje ispunjavati", rekao je Čavara. Također on nije želio komentarisati zašto je prihvatio samo jednu od četiri ponuđene ostavke.

On dodaje da je očito nekome u interesu da u FBiH sve bude blokirano. Pozvao je sve, uključujući i DF i njihove ministre čije ostavke nije prihvatio, da se ponašaju odgovorno.