BiH
7

Čavara se snašao, potpredsjednici na "ledu": U Vili Braun adaptiran prostor samo za predsjednika FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH odobrila je sredstva za preseljenje kabineta predsjednika FBiH Marinka Čavare iz zgrade Predsjedništva BiH, ali ne i kabinete dva potpredsjednika, potvrđeno je za Klix.ba.

Priča o iseljenju kabineta predsjednika FBiH Marinka Čavare i potpredsjednika FBiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića ponovo je postala aktuelna nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatražio da se kabineti čelnika FBiH isele iz zgrade Predsjedništva BiH.

Prema svim dostupnim informacijama samo za kabinet predsjednika FBiH adaptiran je prostor u bivšoj zgradi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, odnosno u Vili "Braun". Naime, Vlada FBiH izdvojila je sredstva za opremanje kabineta Marinka Čavare, ali ne i sredstva za dvoje potpredsjednika.

Iz Kabineta potpredsjednika iz reda srpskog naroda Milana Dunovića potvrdili su ovu informaciju za Klix.ba ističući kako nisu tačne tvrdnje da je Dunović odbio preseljenje u Vilu "Braun" zbog toga što su ponuđene prostorije tijesne.

Ističu da je Dunović već ranije dao saglasnost na preseljenje u Vilu "Brauna", ali da se tome protivila potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović. Kako kažu, jedini njegov uslov bio je da se kabineti predsjednika i potpredsjednika FBiH izmjeste u istu prostoriju.

Vila Braun (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vila Braun (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nije želio komentarisati špekulacije da se preseljenje kabineta odgađa zbog toga što čelnici smatraju kako su im prostorije u zgradi bivše američke ambasade premale.

Podsjećamo, još početkom decembra Čavara je pisao premijeru FBiH Fadilu Novaliću da se najdalje do kraja 2015. godine osigura preseljenje kabineta predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH u prostor u vlasništvu Vlade Federacije BiH ili u prostor s mogućnošću korištenja bez plaćanja zakupnine.

Vlada Federacije BiH osigurala je 100 hiljada KM iz tekućih rezervi za smještaj predsjednika Federacije BiH, dok je ranije zaključeno da je za adaptaciju Ville Braun za sva tri kabineta čelnika FBiH potrebno najmanje 296.346,57 KM.

Priča o smještaju kabineta čelnika FBiH uozbiljila se nakon što je Mladen Ivanić podsjetio Generalni sekretarijata Predsjedništva BiH da Predsjedništvo BiH nije odgovorilo na dopis od predsjednika Federacije BiH kojim se traži donošenje odluke o produženju odobrenja za korištenje prostorija u zgradi Predsjedništva BiH koji je podnesen 20. juna 2016. godine.