BiH
0

Čavara: Rekonstrukcija Vlade FBiH trebala bi biti završena u idućih 15 dana

FENA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara očekuje da u idućih 15 dana bude u cijelosti okončan proces rekonstrukcije entitetske vlade.

"Po informacijama koje imam Savez za bolju budućnost (SBB) BiH bi tokom iduće sedmice mogao predložiti imena kandidata za ministre u Federalnoj vladi. U samoj proceduri ne očekujem bilo kakve probleme i vjerujem kako cijeli taj proces popune Vlade neće potrajati duže od 15 dana", izjavio je Čavara za Fenu.

Pojasnio je kako će nakon što dobije imena kandidata za ministre pripremiti i potpisati odluku o njihovom imenovanju te uz suglasnost oba dopredsjednika FBiH, uputiti odluku Zastupničkom domu na potvrdu.Tomu će, kako kaže, prethoditi odluka o prihvaćanju ostavki preostalo dvoje ministara iz DF-a.

"Nakon popune Vlade moći ćemo odlučnije i agresivnije krenuti u provedbu svih reformi, a posebno onih preuzetih Reformskom agendom, ali i svih onih drugih mjera koje će poboljšati uvjete života građana u FBiH i osigurati ekonomski napredak. Dobit ćemo i bolju prolaznost odluka u Parlamentu. Vjerujem da će građani Federacije vrlo brzo osjetiti pozitivne rezultate tog rada", kaže Čavara.

Komentirajući spekulacije o mogućim dodatnim kadrovskim promjenama u Vladi FBiH predsjednik Čavara ističe da za sada takvih zahtjeva nema ni od stranaka, a ni od premijera kao formalnog predlagača.

"Ukoliko bude takvih zahtjeva od stranaka naravno da ću postupiti poštivajući međustranački sporazum, a sve s ciljem da dobijemo što učinkovitiju Vladu", navodi predsjednik Federacije.

Smatra kako se rekonstrukcijom Vlade spunjavaju uvjeti da uđemo u jedno stabilnije razdoblje rada svih institucija FBiH.

"Nadam se da će i biti tako, jer ćemo u vlasti imati dvije snažne stranke koje imaju legitimitet bošnjačkog naroda i stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje imaju izrazit legitimitet hrvatskog naroda. Mislim da u tim odnosima legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u FBiH se može naći rješenje za stabilizaciju odnosa, ali i donošenje odgovornih i snažnih odluka koje će promijeniti postojeće stanje beznađa i letargije", zaključuje predsjednik FBiH Marinko Čavara.