{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavara: Pronaći rješenja za nesuglasice unutar Vlade FBiH

F
FENA
19.5.2015. u 11:58
0
14
Čavara: Pronaći rješenja za nesuglasice unutar Vlade FBiH
0
Čavara: Pronaći rješenja za nesuglasice unutar Vlade FBiH
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara od današnjeg sastanka lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) Bakira Izetbegovića i Željka Komšića očekuje dogovor kada je u pitanju funkcioniranje vlasti u Federaciji.
Izetbegović i Komšić sastali su se danas u zgradi državnog Predsjedništva kako bi razgovarali o rješavanju krize u Federaciji, odnosno modalitetima uspostavne upravljačkih struktura u javnim preduzećima što je postao kamen spoticanja među strankama koalicije koju u Federaciji čini još Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.

"Zagovaram da se sve rješava u skladu sa Ustavom i zakonima te da sve ono što je urađeno neustavno i nezakonito u proteklom periodu bude promijenjeno. Svi znamo da je neke upravljačke strukture imenovala neustavna prethodna vlada", stav je Čavare.

Ukoliko se lideri ne dogovore, kaže Čavara, treba tražiti druga rješenja, no izrazio je optimizam da će nesuglasice biti prevaziđene.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (Partija demokratskog procesa - PDP) smatra da se ova kriza u Federaciji neće posebno odraziti na Vijeće ministara BiH jer tu nema alternative.

"Unutar Vijeća ministara su one partije koje imaju kontrolu nad Domom naroda i nemoguća je kombinacija bez SDA i HDZ-a. Ono što jeste posljedica jeste što gubimo vrijeme na beskorisne priče koje se isključivo svode u Federaciji na pitanje imenovanja umjesto da se bavimo promjenama, izmjenama zakona i ekonomskim reformama", mišljenja je Ivanić.

Ocijenio je da je kriza u Federaciji "ispipavanje snaga" i testiranje moći predstavnika stranaka u Federaciji te smatra da će to za dvije ili tri sedmice biti okončano, jer u protivnom "partije koje u tome učestvuju rade protiv sebe".

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i Izetbegović jučer su razgovarali o uspostavljanja upravljačkih sruktura, a Izetbegović je nakon sastanka kazao novinarima da podržava Čovićev zahtjev o imenovanju rukovodstava firmi gubitaša u FBiH kao što su Aluminij i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB), ali i svi drugih.

Čović je izrazio jučer očekivanje da će za nekoliko dana Federalna vlada imenovati nove upravljačke strukture u firmama poput Aluminija Mostar i Elektroprivrede HZHB, u protivnom, ako izostane dogovor među strankama neće biti ni izvršne vlasti Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: