{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavara: Otvara se put za rekonstrukciju Federalne vlade

F
9.7.2012. u 14:46
0
10
Čavara: Otvara se put za rekonstrukciju Federalne vlade
0
Čavara: Otvara se put za rekonstrukciju Federalne vlade
Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je danas za medije u Mostaru kako će nakon očitovanja o, kako je kazao, "neustavno i nezakonito prihvaćenoj ostavci Desnice Radivojevića" te o smjeni predsjednika i dopredsjednika FBiH biti otvoren put za potpunu rekonstrukciju Federalne vlade.
"Ako sudske odluke budu ove sedmice, mi očekujemo da bi već slijedeće mogli zakazati vanredne sjednice oba doma Parlamenta FBiH te podnijeti zahtjev Ustavnom sudu za smjesnu predsjednika i potpredsjednika FBiH", kazao je Čavara.

"Očekujemo da Ustavni sud bude na niou zadataka i onda možemo vrlo brzo dobiti vladu FBiH", kazao je Čavara, dodavši kako se do kraja jula u normalnim okolnostima može očekivati novo Vijeće ministara BiH, nova valada FBiH i nove vlade Hercegbosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Čavara je potvrdio da su određene stranke na nivou Federacije razgovarale s Narodnom stankom radom za boljitak u smislu potrebe glasova za smjenu predsjednika i potrepredsjenika FBiH.

Što se tiče nepostojanja vlasti Hercegbosanskog kantona, Čavara je kazao kako očekuje da će već slijedeće sedmice biti završena agonija svih onih koji žive u tom kantonu te da će se formiranje vlade završiti što prije.

Kada je u pitanju rekonstrukcija Statuta grada Mostara, Čavara je kazao kako se ne vidi nikakvo rješenje bez jasnog očitovanja međunarodne zajednice koja ga je nemetnula.

"Jasno je da ovdje imamo dvostruka mjerila međunarodne zajednice, kada im odgovora grubo se miješaju u sustav vlasti, a kad im ne odgovara, onda se ne miješaju", naglasio je potpredsjednik HDZ-a BiH, dodavši kako očekujemo da bar povuku one odluke kojima su narušili pravila ponašanja.

Što se tiče provođenja presude Sejdić-Finci, Čavara je kazao kako očekuje da bi se već na slijedećem sastanku u petak, u Banjoj Luci moglo postići rješenje po toj presudi.

Osim rekonstrukcije vlasti, na današnjoj sjednici HDZ-a BiH bilo je riječ o lokalnim izborima HDZ-a BiH koji je potvrdio kandidate za 66 općinskih vijeća te kandidate za načelnike u 32 općine u kojim će HDZBiH izaći samostalno ili u koaliciji s drugim političkim strankama.

Također, HDZBiH usvojio je izbornu strategiju i kodeks ponašanja kandidata, dužnosnika stanke, i volontera u izbornoj kampanji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: