BiH
6

Čavara ogorčen zbog odluke Vlade o prodaji državnog učešća u 14 kompanija

SRNA
Marinko Čavara (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ogorčen je time što federalna Vlada na odlasku donosi značajne odluke, kao što je odluka o prodaji državnog učešća u 14 kompanija.

"To su osobe koje zadnjih četiri godine glume da su Vlada Federacije, bez obzira što nemaju nikakav ni zakonski ni ustavni temelj, ni legalitet ni legitimitet da provode svoju politiku, o kojoj su građani sve rekli na izborima", rekao je Čavara.

On je dodao da će konsultovati pravne stručnjake o tome šta preduzeti kako bi se zaustavilo dalje kršenje pravila ponašanja, ustava i zakona.

Govoreći o privatizaciji javnih preduzeća, Čavara je rekao da ne treba izvlačiti nikakve zaključke iz toga što je budući federalni premijer Fadil Novalić na konsultativnom sastanku s njim spomenuo da neće biti privatizovani "Elektroprivreda BiH" i "BH telecom", a nije spomenuo "Elektroprivredu HZ HB" i "HT Mostar".

"Naš stav je, a vjerujem da će to prihvatiti i naši partneri, da trebamo donijeti zakon o javnom dobru, kojim bi definisali koji to udjeli u javnim poduzećima neće biti privatizovani, odnosno koji će ostati u državnom vlasništvu, a šta će biti privatizovano i na koji način", rekao je Čavara za Hrvatski medijski servis.

Vlada FBiH dala je jučer saglasnost na Plan privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za 2015. godinu, kojim su obuhvaćena preduzeća za koja su više puta objavljivani javni pozivi za prodaju, u kojima je državni kapital manjinski, kao i ona koja su u proteklom periodu negativno poslovala i zabilježila evidentan pad kapitala.

Riječ je o 14 preduzeća i to: "Bosnalijek" Sarajevo, "Energopetrol" Sarajevo, "Energoinvest" Sarajevo, "Aluminij" Mostar, "Hidrogradnja" Sarajevo, "Remontni zavod" Travnik, "Šipad eksport-import" Sarajevo, "Željezara" Zenica, KTK Visoko, "Agrokomerc" Velika Kladuša, "Konfekcija Borac" Travnik, "Fabrika duhana" Mostar, "Vitezit" Vitez i Holding preduzeće "Putevi BiH" Sarajevo.