{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavara ogorčen zbog odluke Vlade o prodaji državnog učešća u 14 kompanija

S
20.2.2015. u 11:49
6
39
Čavara ogorčen zbog odluke Vlade o prodaji državnog učešća u 14 kompanija
6
Čavara ogorčen zbog odluke Vlade o prodaji državnog učešća u 14 kompanija
Marinko Čavara (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ogorčen je time što federalna Vlada na odlasku donosi značajne odluke, kao što je odluka o prodaji državnog učešća u 14 kompanija.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"To su osobe koje zadnjih četiri godine glume da su Vlada Federacije, bez obzira što nemaju nikakav ni zakonski ni ustavni temelj, ni legalitet ni legitimitet da provode svoju politiku, o kojoj su građani sve rekli na izborima", rekao je Čavara.

On je dodao da će konsultovati pravne stručnjake o tome šta preduzeti kako bi se zaustavilo dalje kršenje pravila ponašanja, ustava i zakona.

Govoreći o privatizaciji javnih preduzeća, Čavara je rekao da ne treba izvlačiti nikakve zaključke iz toga što je budući federalni premijer Fadil Novalić na konsultativnom sastanku s njim spomenuo da neće biti privatizovani "Elektroprivreda BiH" i "BH telecom", a nije spomenuo "Elektroprivredu HZ HB" i "HT Mostar".

"Naš stav je, a vjerujem da će to prihvatiti i naši partneri, da trebamo donijeti zakon o javnom dobru, kojim bi definisali koji to udjeli u javnim poduzećima neće biti privatizovani, odnosno koji će ostati u državnom vlasništvu, a šta će biti privatizovano i na koji način", rekao je Čavara za Hrvatski medijski servis.

Vlada FBiH dala je jučer saglasnost na Plan privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za 2015. godinu, kojim su obuhvaćena preduzeća za koja su više puta objavljivani javni pozivi za prodaju, u kojima je državni kapital manjinski, kao i ona koja su u proteklom periodu negativno poslovala i zabilježila evidentan pad kapitala.

Riječ je o 14 preduzeća i to: "Bosnalijek" Sarajevo, "Energopetrol" Sarajevo, "Energoinvest" Sarajevo, "Aluminij" Mostar, "Hidrogradnja" Sarajevo, "Remontni zavod" Travnik, "Šipad eksport-import" Sarajevo, "Željezara" Zenica, KTK Visoko, "Agrokomerc" Velika Kladuša, "Konfekcija Borac" Travnik, "Fabrika duhana" Mostar, "Vitezit" Vitez i Holding preduzeće "Putevi BiH" Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: