BiH
26

Čavara odlučan u namjeri da se preseli iz zgrade Predsjedništva BiH u blindiranu Villu Braun

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kako nezvanično saznaje Klix.ba, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odlučan je u namjeri da kabinet preseli u Villu Braun, odnosno bivše sjedište Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Korištenje Ville Braun ne bi bilo sporno da Vladi Federacije BiH nije predloženo da Villu iskoristi više u smislu iskorištavanja lokacije i parcele, a manje zgrade kao korisnih kvadrata.

Prema svim raspoloživim informacijama, Villa Braun iz koje je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država iselila 2010. godine ne ispunjava standarde za normalno funkcionisanje kabineta. Također, Villa raspolaže ogromnim prostorom koji je prevelik za tri čelnika Federacije BiH.

Zanimljiv je podatak da je ovo jedna od najsigurnijih zgrada u Sarajevu s obzirom na to da su na nju postavljena sigurnosna blindirana stakla na vanjskim otvorima još od vremena dok se u ovim prostorijama nalazila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Također, u slučaju protesta i demonstracija skoro je nemoguće doći do osoba koje se nalaze u Villi.

Potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović navodno nisu dali saglasnost za odabir ovih prostorija, no to nije spriječilo Čavaru da 28. aprila posjeti Villu Braun za koju je siguran da će biti buduće sjedište njegovog kabineta.

Naime, kako nezvanično saznajemo, Mahmutbegović i Dunović žestoko su se usprotivili ovakvoj odluci Marinka Čavare kojem su saopćili da se ne slažu sa njegovim odabirom lokacije koja ne ispunjava standarde za normalno funkcionisanje organa izvršne vlasti Federacije BiH te koja dugoročno nije isplativa u poređenju sa prostorom u Privrednoj banci s obzirom na troškove osiguranja i pratećih službi.

Simbolično je da Marinko Čavara bez konsultacija sa Vladom Federacije BiH planira preseljenje u nekadašnju zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, ali i da na odabir prostorija za čelnike Federacije BiH, čak i ako bi Vlada Federacije bila direktno uključena u razmatranje Ville Braun, veliki utjecaj ima Ministarstvo finansija Federacije BiH na čijem čelu se nalazi Jelka Miličević iz HDZ-a BiH.

Nakon hapšenja bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u zgradi Predsjedništva BiH u aprilu 2013. godine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputilo je zahtjev Vladi FBiH da federalne institucije koje su do tada bile smještene u zgradi Predsjedništva BiH napuste zgradu.

Tako su na osnovu odluka Vlade FBiH Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije BiH, Arhiv Federacije BiH i Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, koji su kao i kabineti predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH do tada bili smješteni u zgradi Predsjedništva BiH, preselili na drugu lokaciju.

Odlukom Vlade FBiH, Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH i Ministarstvo finansija FBiH zaduženi su da u saradnji sa kabinetima predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH iznađu adekvatno rješenje za njihov smještaja, nakon čega je Služba za zajedničke poslove FBiH donijela odluku kojom je kabinetima predsjednika i potpredsjednika osiguran prostor u zgradi Privredne banke Sarajevo u Alipašinoj ulici.

Prvobitno su predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH trebali iz zgrade Predsjedništva, koju koriste besplatno, iseliti 1. decembra 2014. godine, što je prolongirano zbog kašnjenja dozvole Privrednoj banci Sarajevo.

Direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH Davorin Korać kazao je za Klix.ba da ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Privrednoj banci nije zaključen, niti je preseljenje obavljeno, s obzirom na to da je Predsjedništvo BiH svojim zaključkom dozvolilo kabinetima predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH korištenje postojećih prostorija u zgradi Predsjedništva BiH do trajnog rješavanja njihovog smještaja, a najkasnije do 31. decembra 2015. godine.

On je istako da služba na čijem čelu se nalazi nije novim odlukama ili zaključcima Vlade Federacije BiH zadužena za rješavanje pitanja smještaja kabineta predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.