BiH
2

Čavara odbacio spekulacije o nefunkcioniranju "četvorke"

FENA
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara odbacio je u petak u Mostaru napise pojedinih medija kako "četvorka" ne funkcionira te ih nazvao običnim spekulacijama.

Čavara je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u izjavi za novinare istaknuo kako četvorka i dalje nastoji vratiti u ustavne okvire ono što je visoki predstavnik povrijedio svojom odlukom 17. marta 2011. godine. Naime, tom odlukom povrijeđen je Ustav kako bi napokon profunkcionirala izvršna vlast.

Na pitanje kakvo je mišljenje njegove stranke o ekspertnoj grupi koju je osnovala Američka ambasada u BiH o preustroju Federacije, Čavara je kazao da HDZBiH službeno nije dobio stavove te grupe.

"No, mi pozdravljamo svaku inicijativu o preustroju Ustava FBiH. Davno smo rekli da ovakav ustav ne omogućava ni funkcionalnu ni efikasnu Federaciju, kao ni ravnopravnu poziciju sva tri konstitutivna naroda i ostalih naroda u BiH", istaknuo je Čavara.

Ustavne promjene trebaju se dogoditi i u FBiH i BiH, no mora se poštivati zakonska i ustavna procedura oko tih promjena, dodao je Čavara.

Što se tiče odnosa HDZ-a BiH s SDA, dopredsjednik HDZ-a naglasio je kako njegova stranka nastoji održati dobre odnose sa svim strankama te da će i dalje sarađivati sa svim parlamentarnim strankama, pa tako i sa SDA.

"Predsjedništvo HDZ-a BiH ostaje pri svojim ranijim stavovima o ustroju BiH i FBiH, a to je da treba i dalje raditi na tome da BiH i FBiH normalno funkcioniraju sukladno Ustavu i zakonu, ali isto tako da i dalje treba raditi na izmjenama Ustava i zakona koje će omogućiti potpunu ravnopravnosti konstitutivnih i ostalih naroda u BiH", kazao je Čavara.