BiH
0

Čavara: Lajčak se zalaže za brže djelovanje komisije zadužene za izbor novih obilježja Federacije

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Sarajevu s rukovodstvom oba doma Federalnog parlamenta.

Prema izjavi dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare, Lajčak je odlučan da u koordinaciji sa svim nivoima vlasti u BiH pa i s Federalnim parlamentom radi na evropskom putu BiH. "Radi dostizanja tog cilja spreman je koristiti sve mehanizme koji su mu na raspolaganju.", izjavio je Čavara.

Svjestan da mu se mandat podudara s predstojećom kampanjom u BiH pred lokalne izbore 2008. godine, Lajčak želi da već do Nove godine vidi određene pomake u BiH na njenom reformskom putu, ocijenio je Čavara ne preciziravši detalje.

Predstavnici Parlamenta FBiH su s visokim predstavnikom razgovarali o potrebi donošenja zakona o RTV sistemu, zatim zakona o pomilovanju i zakona o novim obilježjima Federacije.

Lajčak je, prema Čavarinoj izjavi, pozitivno ocijenio što je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o grbu i zastavi FBiH, kojim je bilo predviđeno da državna obilježja budu privremeno rješenje za FBiH do ustanovljavanja novih obilježja, povučen s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Visoki predstavnik se založio za brže djelovanje zajedničke komisije u FBiH čiji su članovi predstavnici oba parlamentarna doma, Vlade FBiH i eksperata, formirane sa zadatkom da provede proceduru izbora likovnog rješenja za nova federalna obilježja - grb i zastavu.