BiH
7

Čavara i Mahmutbegović pozdravljaju napredak BiH ka EU, Dunović tvrdi da nema napretka

FENA
Dunović, Čavara i Mahmutbegović
Dunović, Čavara i Mahmutbegović
Predsjednik i potpredsjednica Federacije BiH Marinko Čavara i Meliha Mahmutbegović očekuju da će u narednoj godini BiH postati kandidat za članstvu u EU, jer se predajom aplikacije pokazuje napredak. S druge strane, potpredsjednik FBiH Milan Dunović smatra da napredak u državi nije vidljiv.

"Drago mi je da je Vijeće ministara BiH ozbiljno shvatilo datum predaje i da stvara pretpostavke da taj zahtjev za članstvo države u EU bude kredibilan i vjerodostojan", izjavio je predsjednik Čavara.

Navodi da se zvaničnom predajom aplikacije ispunjavanju određeni uvjeti koje je postavila EU.

"Evropskoj uniji i javnosti time ukazujemo na spremnost države u izvršavanju onoga što od nje traži Evropa kako bismo napravili bolje stanje u državi i da bismo se pokazali kao vjerodostojni partneri EU. Da bismo krenuli ka bržoj provedbi obaveza na putu u EU moramo provoditi prije svega socijalno-ekonomske reforme koje su sadržane u Reformskoj agendi", istakao je Čavara.

U ovom procesu podsjetio je na iznimno važnu ulogu Federalnog parlamenta.

"Aplikacija za članstvo u EU u aktuelnom mandatu vlasti, koalicije i vladajućih stranaka, puno znači za sve građane Bosne i Hercegvine. Rezultati te aplikacije će biti prepoznatljivi, ali zasigurno ne jako brzo, nego u nekom narednom periodu", rekla je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Mišljenja je da je ova aplikacija izuzetno važna i da ima kredibilitet bar po onome što je rečeno te očekuje da će BiH u naredoj godini postati kandidat za EU.

"Komunikacija izvršne i zakonodavne vlasti Federacije s onom na državnom nivou nadam se da će biti u skladu s koordinacionim mehanizmom. Federacija kao jedan od entiteta ima značajnu ulogu u procesu pristupanja Evropskoj uniji", dodala je Mahmutbegović.

S ovim stajalištima članova izvršne vlasti u Federaciji ne slaže se potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, jer smatra da "država nije ispunila sve potrebne i očekivane uslove da bi pristupila fazi predaje aplikacije za članstvo u EU".

"To su poruke stranih diplomata koje su veoma otvorene i mogu se jasno protumačiti da je ovo preuranjeno", kategoričan je Dunović u pogledu zvanične predaje aplikacije naše zemlje za pristupanje Evropskoj uniji, koja će se desiti u ponedjeljak u Briselu.