{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćavar: Treba raditi 24 sata dnevno dok sve ne bude spremno za popis

F
17.4.2013. u 11:55
11
1
Ćavar: Treba raditi 24 sata dnevno dok sve ne bude spremno za popis
11
Ćavar: Treba raditi 24 sata dnevno dok sve ne bude spremno za popis
Centri Civilnih Inicijativa (CCI) pozdravili su usvajanje Finansijskog plana za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. i formuliranje pitanja koja se odnose na državljanstvo, etničku pripadnost, vjeru i maternji jezik.
"Određivanje datuma kada će popis stanovništva biti održan, a sada i usvajanje ovih značajnih preduvjeta, zahtijeva od svih nadležnih institucija da se maksimalno posvete provedbi i omoguće održavanje Popisa stanovništva u oktobru 2013.", kazao je u izjavi za Agenciju Fena projekt menadžer CCI-ja i konsultant za monitoring rada Parlamentarne skupštine BiH Ivica Ćavar.

Stav je CCI-ja da bi bilo krajnje neodgovorno ponovno odgađanje provedbe popisa iz bilo kojeg razloga.

"Ponovo bi najviše izgubili građani BiH, a koji to ničim nisu zaslužili. U principu, građani su ti koji jedini gube kada se političke, vladajuće strukture ne mogu dogovoriti", podsjetio je Ćavar.

Ponovno odgađanje popisa, dodao je, uzrokovalo bi dodatno, značajno usporenje procesa evropskih integracija BiH.

"Naš stav je da vlasti BiH ne smiju više da se igraju s građanima ove zemlje i da treba da rade, ako je potrebno i 24 sata dnevno, dok sve ne bude spremno za popis u oktobru", istakao je Ćavar.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je donijelo i potrebne odluke koje su preduvjet za provedbu popisa stanovništva u oktobru ove godine. Pitanja o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju, o vjeri i maternjem jeziku bit će poluotvorenog tipa.

Pitanje u vezi s državljanstvom sadržavat će obavezne odgovore: Bosne i Hercegovine, BiH i druge države, druge države i bez državljanstva, te mogućnost izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu.

Šifarnici će se raditi nakon popisa, a u jedinstvenoj bazi podataka bit će evidentirani svi odgovori.

Prema finansijskom planu, bruto troškovi popisa iznosit će 46.489.665 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: