Nezavisni blok TK
187

Čavalić: Spuštanjem stope doprinosa možemo dobiti veće plaće u BiH

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Shodno podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Tuzlanski kanton se nalazi na četvrtom mjestu po razvijenosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovaj kanton također zauzima i neslavno drugo mjesto, odmah iza Unsko-sanskog kantona, po broju nezaposlenih.

Ova dva kantona bilježe i najveći broj mladih koji odlaze izvan granica BiH, upozorili su danas iz Nezavisnog bloka Tuzlanskog kantona.

Iz ovog bloka smatraju da Tuzlanski kanton može postati privredni lider u Federaciji BiH i generator ukupnog razvoja naše zemlje.

Kako navode, to se može postići nizom reformi, djelimično predviđenih Reformskom agendom, koje treba da uklone sve prepreke za ostvarivanje veće konkurentnosti privrede ovog kantona.

Ekonomski analitičar i glavni koordinator Nezavisnog bloka TK Admir Čavalić kaže da privredu ovog kantona manje konkurentnom čine nelegalna osnovica za obračun naknade za općekorisne funkcije šuma, a koja se odnosi na ukupan prihod, čime se direktno krši presuda Ustavnog suda BiH.

Čavalić kaže i da trenutni fiskalni nameti opterećuju ekonomiju naše zemlje, naglasivši da bi se spuštanjem stope doprinosa moglo postići i znatno povećanje plaća građanima u BiH.

"Ono je zacrtano akcionim planom Reformske agende, ali nikada nije realizirano. Ideja našeg ekspertnog tima je da se spuste stope doprinosa na 25 posto bruto primanja, što bi u dogledno vrijeme moglo garantovati višu nadnicu radnicima. Ovo bi poslodavcima omogućilo da imaju kvalitetnije radnike koji bi bili motivisani za posao, a također bismo smanjili i stopu odlaska mladih iz BiH", smatra Čavalić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ekonomski tim Nezavisnog bloka TK uradio je analizu i utvrdio da bi planom reformi u narednom periodu minimalna mjesečna primanja mogla iznositi 750 KM, a najveću korist od toga bi imali poslodavci i radnici u TK, jer upravo ovaj kanton ima najveću bazu potencijalnih radnika, ali i najveći broj onih koji odlaze iz zemlje.

Čavalić je rekao i da se TK nalazi na četvrtom mjestu po razvijenosti kantona u FBiH, što se mora promijeniti.

"Mi smo nezadovoljni postojećom situacijom i smatramo da TK ako ne može biti prvi u odnosu na Kanton Sarajevo, treba biti barem na drugom mjestu ili u početnoj fazi na trećem mjestu. Najveći problem našeg kantona je nezaposlenost i tu smo prema statistici na neslavnom drugom mjestu, odmah iza Unsko-sanskog kantona i zbog toga ne iznenađuje da iz ova dva kantona najviše mladih u potrazi za poslom odlazi u Njemačku", naglasio je Čavalić.

Kada je riječ o nelegalnoj osnovici za obračun naknade za općekorisne funkcije šuma, a koja se odnosi na ukupan prihod, iz Nezavisnog bloka TK upozoravaju da se njom direktno krši presuda Ustavnog suda Federacije BiH.

Kako je rekao Ramiz Karić, član Nezavisnog bloka TK, u spomenutoj presudi je navedeno da nijedan namet, bilo da je riječ o taksi, porezu ili naknadi, ne može biti osnovica ukupnog prihoda.

Nakon ukidanja Zakona o šumama FBiH i federalne Uredbe o šumama, naveo je Karić, svi kantoni, izuzev Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona su donijeli zakone o šumama koji nisu u skladu sa spomenutom presudom.