{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćatić: Ne trebaju nam političari koji će u Potočare doći samo da se fotografišu

11.6.2014. u 13:19
9
27
Ćatić: Ne trebaju nam političari koji će u Potočare doći samo da se fotografišu
9
Još mjesec dana ostalo je do obilježavanja 19. godišnjice genocida koji je počinjen u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici.
Preživjele Srebreničanke su i danas mirnom šetnjom u Tuzli podsjetile na monstruozna ubistva svojih najmilijih iz jula 1995. godine koja su počinili tadašnji pripadnici Vojske RS i MUP-a RS.

"Godina za godinom prolazi, a mnoge majke još uvijek nisu pronašle kosti svojih sinova. Imam osjećaj da se unaprijed odredi broj identifikovanih, a porazna je činjenica što već nekoliko godina nije otvoreno ni jedno masovno stratište", kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Narednog mjeseca u Tuzli neće biti mirne šetnje, jer će preživjele Srebreničanke i Srebreničani u potočarskoj dolini klanjati dženazu ekshumiranim i identifikovanim sugrađanima.

"Scenarij se ponavlja. Opstruira se proces ekshumacije i identifikacije, o tome se ne vodi dovoljno računa, a kada dođe 11. jul, pogotovo u izbornoj godini, onda u Potočare pohrle mnogi političari. Ne trebaju nam oni političari koji će 11. jula doći na fotografisanje u Potočare i prikupljanje poena pred izbore", kategorična je Hajra Ćatić.

Udruženje Žene Srebrenice uputilo je zahtjev SAD-u za dobijanje satelitskih snimaka lokacija masovnih stratišta, odnosno mjesta masovne egzekucije, primarnih i sekundarnih grobnica. Očekuju da će dobiti prijeko potreban materijal kako bi se postupak ekshumacija ubrzao i priveo kraju dok još uvijek ima živih majki, očeva i drugih srodnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: