Borac protiv mafije u BiH
0

Carofiglia: "Kriminalce najviše pogodi oduzimanje imovine"

FENA
Postoji jedinstven model borbe protiv organiziranog kriminala koji se može primijeniti u cijelom svijetu, a to je hapšenje počinilaca i pronalaženje i oduzimanje njihovog kriminalom stečenog bogatstva, kazao je ovo danas Gianrica Carofiglia, talijanski senator i bivši tužilac u borbi protiv talijanske mafije.

Carofiglia je danas održao predavanje studentima Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, na kojem je govorio o svojim iskustvima u borbi protiv najtežih oblika organiziranog kriminala.

Napomenuo je da je najbolji način borbe protiv takvog oblika kriminala praćenje kretanja novca i oduzimanje imovinu jer "kriminalce najviše pogodi činjenica da izgube ono što su stekli".

Današnjem predavanju prisustvovao je i ambasador Republike Italije u BiH Raimondo de Cardona. Naglasio je da je Carofiglia jučer razmijenio svoja iskustva u borbi protiv organiziranog kriminala sa sudijama Suda BiH, jer je Italija zemlja koja se snažno zalaže za vladavinu prava i kroz svoje talijanske kooperacije pokušavaju dati doprinos istom cilju i u BiH.

Kazao je i da je Italija predana za brži ulazak BiH u Evropsku uniju i da će učiniti sve da što prije dobije kandidatski status. No, dodao je da Evropa od BiH traži temeljite reforme.

Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu ima pet odsjeka i broji oko 150 studenata iz BiH, Evrope i nekoliko iz SAD-a.