BiH
435

Carla del Ponte: Ratko Mladić će biti osuđen za genocid u Srebrenici

Piše: J. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte govorila je za švicarske medije uoči 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ovih dana širom Evrope i svijeta obilježava se 20. godišnjica genocida u Srebrenici u kojem je sistematski ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

"U Haškom tribunalu vodili smo četiri procesa za genocid i svi su završili osuđujućom presudom", kaže Del Ponte.

Presudu za genocid u BiH nije dočekao Slobodan Milošević koji je preminuo 11. marta 2006. godine u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

"Nažalost. Ali, Ratko Mladić, koji je organizirao genocid, je još uvijek u sudnici. I bit će osuđen, uvjerena sam u to", kaže bivša tužiteljica Haškog tribunala koju je na ovoj poziciji zamijenio Serge Brammertz 1. januara 2008. godine.

"Genocid u Srebrenici bio je precizno planiran. UN je 1995. proglasio Srebrenicu sigurnom zonom i muslimani su bježali tamo. Na kraju ih je bilo 8000. Za Miloševića i Mladića je to bila prilika za istrebljenje. Sasvim jednostavno", dodala je Del Ponte.

Ona je dodala da su holandski vojnici upozorili Ujedinjene nacije na ono što se dešava u Srebrenici, ali niko nije reagovao.

"Ne možemo kriviti vojnike Holandskog bataljona. Trebamo žaliti što je suđenje Miloševiću prekinuto. Imala sam telefonske razgovore u kojima Mladić iznosi svoje planove - genocid", tvrdi Del Ponte.

Priznala je da je međunarodna zajednica dozvolila genocid i da nije ništa uradila u spašavanju više od 8.000 nevinih osoba.

Kako piše švicarski list Blick, Carla del Ponte penzionerske dane provodi u rekreaciji, obično na terenu za golf sa kojim se pvi put susrela prije 15 godina u Tanzaniji. Također, najavila je svoju drugu knjigu.