Prvi visoki predstavnik
5

Carl Bildt za Klix.ba: ANP ne može blokirati imenovanje novog Vijeća ministara

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Carl Bildt, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske, te prvi visoki predstavnik u BiH u periodu od 1995. do 1997., prokomentirao je u razgovoru za Klix.ba postizanje sporazuma između bh. lidera Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.
Bildta smo pitali šta misli o nužnosti slanja prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) radi NATO puta BiH, a u kontekstu formiranja novog Vijeća ministara BiH, što uopće nije ni spomenuto u sporazumu između lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a.

Na konkretno pitanje treba li ANP zbog svega navedenog biti preduslov za formiranje novog Vijeća ministara, Bildt je odgovorio:

"Ova zemlja, sasvim je jasno, treba državnu vlast, i nijedno pojedinačno pitanje ne bi trebalo blokirati taj proces. Upravo zbog tih i mnogih drugih pitanja koja su vezana za EU integracije potrebna je državna vlast".

Govoreći o potrebi BiH da se priključi NATO-u, Bildt je rekao da to nije bilo u agendi u vremenu dok je on bio visoki predstavnik.

"Ali, kada cijeli region postaje dio Alijanse, naravno da je i u interesu BiH da postane članica NATO-a", kazao je Bildt.

Osvrćući se na stalne političke krize u BiH, Bildt kaže da najveći problem nije Ustav, već nesposobnost ključnih političkih stranaka da idu naprijed postižući konstruktivne kompromise.

"Nijedna popravka ustava neće riješiti taj problem. Ali kad već jednom dođemo u situaciju da se to bude funkcionisalo, onda neće biti teško ni mijenjati Ustav. Svakako to je isključivo u rukama BiH, kako bi i trebalo biti", rekao je Bildt.

Govoreći o dijelu sporazuma Izetbegović-Dodik-Čović, ovaj švedski diplomata naglasio je da je mišljenja da je OHR davno trebao biti zatvoren.

"Svakako, neke njegove rezervne funkcije trebalo je postaviti negdje drugdje. Formirali smo OHR prije 25 godina i nikada i nije bilo predviđeno da ostane ovako dugo", zaključio je Bildt.

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli su dogovor jučer u Sarajevu u vezi s formiranjem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.