Cirkus "neznanja"
112

Carl Bildt na Twitteru: Kozarac je u srpskom dijelu Bosne

Piše: I. P.
Dopredsjedavajući Evropskog vijeća za vanjske odnose Carl Bildt naišao je na oštru kritiku dijela javnosti zbog objave na svom Twitter profilu u kojoj je napisao kako se "selo Kozarac nalazi srpskom dijelu Bosne i Hercegovine".
S obzirom da je Bildt bio direktna linija između tada ratom razorenih republika bivše Jugoslavije sa Briselom, jedan od živućih svjedoka stvaranja Dejtonskog sporazuma te prvi visoki predstavnik Bosne i Hercegovine, njegovo ignorisanje činjenice da Republika Srpska pripada svim konstitutivnim narodima, a ne samo Srbima, može se poistovjetiti samo sa njegovom sklonošću da ignoriše činjenice.

Podsjećamo, kao visokopozicionirani predstavnik nekadašnje Evropske zajednice i premijer Kraljevine Švedske, Bildt se otvoreno protivio intervenciji NATO-a protiv Vojske Republike Srpske, a etničko čišćenje koje se vršilo nad Bošnjacima i Hrvatima, uključujući genocid u Srebrenici, shvatao je izuzetno olako zbog čega je višestruko kritikovan.


Tada, kao i danas, Bildta su nazivali neznalicom koja "ne poznaje osnovne informacije o regionu", te političarem koji - kako je pisao New York Times - ignoriše činjenice koje se pred njega postave.

Bildt se trenutno nalazi na turneji po Bosni i Hercegovini obilazeći više mjesta i gradova, te sastajući se sa predstavnicima vlasti. Za svaku posjetu Blidt je objavio poseban post odnosno objavu na Twitteru.

Sa njim se danas sastao premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. Razgovarano je o aktivnostima Vlade FBiH u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, provedbi Reformske agende, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.