BiH
39

Caritas BiH pokrenuo kampanju prikupljanja sredstava za izbjeglice

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Caritasu u Bosni i Hercegovini u toku su pripreme za pomoć izbjeglicama koje stignu u BiH te je pokrenuta kampanja prikupljanja sredstava za izbjeglice koje se trenutno nalaze u Srbiji.

Svi koji žele pomoći mogu se informirati na web stranici www.caritas.ba ili Facebook stranici Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Iz Caritasa BiH navode kako su dobili pismo solidarnosti iz Caritasa Evrope u kojem je istaknuto kako su uzroci migrantske krize vjerojatno najpodcjenjeniji i najgore rješavani problem evropskih vlasti.

Također, u pismu se navodi kako bi migrantskoj krizi trebalo pristupiti na četiri nivoa.

Prije svega potrebno je investirati u diplomatske i političke mjere za zaustavljanje rata i održivi mir u konfliktu koji je zahvatio države, te doprinijeti životnim uvjetima u kampovima, kao i daljnjem ljudskom razvitku izbjeglica. Trebalo bi, također, uključiti škole i aktivnosti za djecu što podrazumijeva obrazovanje odraslih i reintegraciju u obližnja tržišta rada.

Jedna od mjera koju navode iz Caritasa Europe je i uspostavljanje sigurnog i legalnog puta ka Evropi, kao i praćenje zbrinjavanja.

"Postavljanjem strategije oko ova četiri okvirna pristupa, kojoj je čovjek u središtu i koja brine o integralnom razvoju ljudi prema svima te koja na rad, ekonomiju i tehnologiju gleda kao sredstva u službi zajedničkom dobru uvelike će se doprinijeti izbjegavanju tragičnih događaja kojima smo već godinama svjedoci", navodi se u pismu solidarnosti.