|

Carisnki terminal Bosanska Gradiška konačno seli iz centra grada na autoput

Carisnki terminal Bosanska Gradiška konačno seli iz centra grada na autoput
121
S
SRNA
21.10.2019. u 11:37
28
komentara
121

dijeljenja
Carisnki terminal Bosanska Gradiška konačno seli iz centra grada na autoput Foto: Klix.ba
Preseljenje carinskog terminala iz centra Bosanske Gradiške na novu lokaciju na autoputu Banja Luka- BosanskaGradiška biće obavljeno do kraja oktobra, rečeno je Srni u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da je sve već spremno za preseljenje, izuzev fizičkog preseljenja carinske službe i špeditera.

"Efekti su višestruki - od boljih uslova za rad carinske službe, špeditere i prevoznike do smanjenja gužvi u Bosanskoj Gradišci, bržeg protoka saobraćaja i niza drugih pogodnosti. To će rasteretiti Bosansku Gradišku, jer neće biti potrebe da centar grada bude konstanto blokiran velikim brojem kamiona koji čekaju za uvozno ili izvozno carinjenje robe, već će se sve odvijati na lokaciji novog carinskog terminala van grada", naglasio je Kovačević.

Granični prelaz i novi carinski terminal Bosanska Gradiška trenutno se nalazi u centru grada zbog čega se stvara velika gužva, posebno zato što je to jedini prelaz na sjeveru BiH koji ima sve potrebne inspekcijske kontrole za promet svih vrsta robe, uključujući i robu životinjskog i biljnog porijekla.

Novi granični prelaz i carinski terminal Bosanska Gradiška izgrađen je na trasi auto-puta Banja Luka - Bosanska Gradiška i na njemu će uskoro biti omogućeno carinjenje i špediterski poslovi.

"Onog trenutka kada bude završen i pušten u saobraćaj novi most preko rijeke Save kamioni više uopšte neće prolaziti kroz grad", istakao je Kovačević.

Izgradnja novog carinskog terminala i graničnog prelaza Bosanska Gradiška počela je 2014. godine, a u njega je UIO uložila 24 miliona KM.

Carinski terminal i granični prelaz prostire se na površini od 110.000 metara kvadratnih, a nakon završetka radova pribavljena je i upotrebna dozvola.

U sklopu novog carinskog terminala i prelaza nalaze se centralni objekat carine i granične policije, objekti za kontrolu putnika i teretnog saobraćaja na izlazu iz BiH, detaljan pregled vozila, fitosanitarne inspekcije, veterinarske inspekcije i carinske ispostave, te špediterski blok i kontrolne kabine.

Carinski terminal raspolaže sa 120 parking mjesta za teretna i 100 parking mjesta za putnička vozila.

Na novom carinskom terminalu i prelazu nalazi se i restoran, te javni toaleti.

Kamen temeljac za most na Savi kod Bosanske Gradiške položen je 11. oktobra, a rok za izgradnju je 30 mjeseci.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...