Urgirao premijer ZDK
13

Carinska ispostava u Zenici dobila struju nakon isključenja zbog duga Željezare

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Carinskoj ispostavi u Zenici ponovo je priključena električna energija nakon što je Elektrodistribucija Zenica zbog dugovanja Željezare Zenica isključila struju svim subjektima koji se nalaze u njihovim prostorima kao zakupci.

Posredovanjem premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića kod Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Carsinskoj ispostavi i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove ponovo je priključena struja.

Zbog dugovanja i općeg stanja u kompaniji Željezara Zenica koja je u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, svim zakupcima proizvodnih hala te hotelima koji su u vlasništvu Željezare Zenica isključena je struja.

Najveće gubitke pretrpjela je Carinska ispostava u Zenici zbog čega je nekoliko desetina kamiona ostalo u Zenici s neocarinjenom robom.

S tim u vezi Galijašević je kroz razgovore s Elektroprivredom BiH ukazao na velike štete koje trpi privreda Zeničko-dobojskog kantona, a Elektroprivreda je obavezala zeničku Željezaru da uplatu dugovanja izvrši do 15. oktobra.

U isto vrijeme, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pozvao je na zajednički sastanak premijera Vlade Ferderacije BiH Fadila Novalića, direktora Uprave za indirektno oporezivanje, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Bajazita Jašarevića, direktora Željezare "Zenica" d.o.o. Zenica Safeta Berbića i šefa Carinske ispostave Zenica kako bi obavili razgovore i odblokirali rad većeg broja privrednih subjekata smještenih u poslovnim prostorima u vlasništvu preduzeća Željezare, a kojim je prouzrokovana šteta isključenjem električne energije.