Odluka Sindikata
1

Carinici prekidaju štrajk, od sutra nema gužvi na granicama BiH između 12 i 14 sati

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Štrajkački odbor Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) donio je odluku o obustavi štrajka koji su carinici sprovodili od 4. aprila svaki dan između od 12:00 do 14:00 sati zbog čega su stvarane i gužve na graničnim prijelazima.
“Predstavnici Štrajkačkog odbora Sindikata UINO održali su sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, na kojem su se upoznali sa situacijom i djelovanjem Vijeća ministara BiH u okviru dva postavljena zahtjeva Sindikata", naveli su.

Zahtjevi su bili u vezi sa dinamikom usvajanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je uslov za primjenu osnovice za obračun plaže u institucijama BiH za 2022. godinu te imenovanje predstavnika pregovaračkog tima ispred Vijeća ministara BiH za otpočinjanje postupka kolektivnog pregovaranja.

Tu su i zahtjevi za izradu inicijative za izmjenu Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u UIO i prijedlog izmjena i dopuna Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenik u institucijama BiH na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje.

“Uzimajući u obzir da su sva sporna pitanja u fazi rješavanja, Štrajkački odbor je 21. aprila donio jednoglavnu odluku o prestanku štrajka upozorenja zaposlenik u Upravi za indirektno oporezivanje. Odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 22. aprila 2022. Godine”, navedeno je.