Požari u Hercegovini
3

Čapljina: Gašenje helikopterom i pomoć sa strane dali rezultate, ali opasnost još prisutna

Piše: R. D.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Dva sata djelovanja helikoptera Oružanih snaga BiH učinilo je dosta dobroga na saniranju požara na prostoru Čapljine, ali noć koja je pred gasiteljima bit će sigurno teška i neizvjesna.

Prostranstva koja su još aktivna ili ona koja bi mogla prestavljati opasnost po ljude i imovinu jako su velika, a situacija u naselju Hotanj i Gradina još uvijek nije stavljenja pod kontrolu.

"Stanje je bolje na skoro svim dijelovima, osim na lokalitetu Hotnja gdje požar i dalje van kontrole, ali možemo reći da je pomoć koja je došla sa strane, kako od pripadnika Oružanih snaga BiH na zemlji, tako i od helikoptera, ali i kolega iz drugih općina, dala rezultata", kazali su za Klix.ba u Centru za informisanje Civilne zaštite Čapljina.

Informacije koje dolaze s terena govore da je situacija loša i na području brada i naselja Gradina iznad Čapljine. Podsjećamo, na tom lokalitetu u popodnevnim satima desile su se i dvije eksplozije mina zaostalih iz prošlog rata.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao nam je da je današnje djelovanje dva helikoptera Oružanih snaga BiH proteklo uspješno.

"Dok je jedan helikopter pomagao gasiocima u Čapljini, drugi je djelovao u Čitluku, informacije koje dobijam sa terena kažu da su posade napravile dobar posao. Mnogo malih požara su pod djelovanjem vjetra postajali veći i opasniji. Djelovao je i jak vjetar, koji je mijenjao smjer i otežavao gašenje, ali i let letjelica", kazao je za Klix.ba Solak.

Fahrudin Solak je dodao da su privatni objekti spašeni, ali da gasioci ostaju na terenu dežurati tokom noći.

"Oba helikoptera ostaju u Čapljini preko noći te nastavljaju djelovanje od ranog jutra kako bi ugasili požare na području Čapljine i Čitluka, a plan je da u poslijepodnevnim satima krenu za Drežnicu i Posušje. Na tim područjima gori nepristupačan teren, dalje od ljudi i objekata, ali želimo djelovati dok požari nisu uzeli maha", saopštio je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.