Odgovor policajcima
66

Čampara: Najvažnija je sudbina 410.000 penzionera među kojima su i policajci

Piše: E. S. H.
Aljoša Čampara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aljoša Čampara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Najvažnija je sudbina 410.000 penzionera u koje spadaju i policajci i to da se pokušaju povećati penzije najugroženijim kategorijama, a sve ostalo je čisto politikanstvo, izjavio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara u reakciji na izjave predsjednika Saveza sindikata policije FBiH Dragana Škulja.

Podsjećamo, Škulj je kazao da bi Čampara trebao puno više zastupati policiju, a ne stavljati se na stranu političkih ambicija.

"Povodom zlonamjernih izjava Dragana Škulja da bi se trebao staviti na stranu policajaca, želim reći da smo u pregovorima sa sindikatima policije predložili izmjene i dopune zakona o policijskim službenicima gdje bi se policajci penzionisali na način da im se za penzionisanje uzima petogodišnja najpovoljnija plaća za policijske službenike", rekao je ministar Čampara.

Kazao je da takve uslove niko u državi nema i da su svi to prihvatili. Dodao je da je predloženo i da se zakon o izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima razmatra na istoj sjednici s Prijedlogom zakona o PIO-u i da se zajedno usvajaju.

"Uvođenjem bilo kakve kategorije u zakon o PIO-u narušava se sistem zakona i on postaje bespredmetan. Već sada su nam se javili predstavnici radnika OSA-e, vatrogasaca, zatvorskih čuvara, rudara, sudske policije i vjerovatno će nam se javiti i ljekari i ko zna još koje kategorije jer zakon o PIO-u samo posmatra osiguranika", kazao je Čampara.

Dalje je reagirao na navode Dragana Škulja da u pregovaračkog tima Vlade FBiH koji čine premijer FBiH Fadil Novalić, ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača i on, nije bila i ministrica finansija Jelka Milićević i ministar pravde Mato Jozić.

"Ja nemam ništa protiv toga da u timu budu i ministri iz HDZ-a i želim napomenuti da su svi ministri jednoglasno podržali da Prijedlog zakona o PIO-u ide u proceduru ovakav kakav ga je poslala Vlada FBiH. Kao nadležni ministar želim da svi zajedno predložimo izmjene i dopune zakona o policijskim službenicima gdje ćemo svi kao 'lex specialis' tretirati kategoriju policijskih službenika gdje smo svi kroz proračune zajedno s njima utvrdili da će imati 67 posto penziju od visine plate", pojasnio je Čampara.

Rekao je da Vlada FBiH ne utvrđuje visine plata policijskih službenika po kantonima i da su za to zadužene kantonalne skupštine, kantonalne vlade i državni nivo vlasti.

Ministar Čampara je poručio Draganu Škulju "da mu je bolje da i kod drugih parlamentarnih stranaka i stranaka većine se bori da prođu ova dva zakona, a ne da iznosi neistine da se ja ne borim za policijske službenike".

"Upravo je suprotno. Ja sam predložio nešto što su pregovarački tim i sindikat prihvatili, a to je da idemo s 'lex specialis' zakonom za njihovo penzionisanje po najpovoljnijim uvjetima koje niko nema u ovoj državi", rekao je Čampara.

Napomenuo je i da su održana tri sastanka u Vladi i dva u Ministarstvu unutrašnjih poslova te da su se prisutni potpisali i da postoji dokumentacija o tome.

Na kraju je kazao da je, bez obzira na sve izjave, najvažnija sudbina 410.000 penzionera u koje spadaju i policajci te da se pokušaju povećati penzije najugroženijim kategorijama, a sve ostalo je čisto politikanstvo.

"Ovdje je najjednostavnije rješenje, a to je da zakon o PIO-u i zakon o izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima budu razmatrani na istoj sjednici, a sve drugo je nemoguća misija. Ako bi se posebno razmatrala kategorija policijskih službenika to neće moći proći", zaključio je Čampara.