Političke ambicije
27

Policajci poručili Aljoši Čampari da se posveti zastupanju njihovih interesa

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nijedan dosadašnji saziv Vlade Federacije BiH nije uspio okrenuti policajce sa svih nivoa vlasti protiv sebe kao što je to uradio aktuelni saziv Federalne vlade. Policajci su posebno nezadovoljni odnosom federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare prema njima, ali i kompletnim sazivom Vlade FBiH.

Predsjednik Saveza sindikata policije FBiH Dragan Škulj kazao nam je kako su sramotne informacije koje su iz Vlade FBiH dostavljene određenim medijima o plaćama policijskih službenika. On poručuje kako će se policajci ukoliko odluče podnijeti tužbu pozvati na Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH zbog zloupotrebe ličnih podataka.

"Mi ne krijemo ništa i tu nema nikakve tajne. Ja sam predsjednik Saveza sindikata policije FBiH i na to ne primam nikakvu naknadu. Predsjednik sam Sindikata policajaca SBK i za to primam naknadu u visini od 100 KM. Oni koji ulaze u naše imovinske podatke pozvao bih da sve pogledaju svoje imovinske kartone i paušale koje primaju. Neka oni prikažu svoje platne liste pa ćemo vidjeti ko je bio upravu kada je tražio ispunjavanje zahtjeva", rekao je Škulj.

On je istakao da ga je posebno iznenadio sastav pregovaračkog tima Vlade FBiH koji čine premijer FBiH Fadil Novalić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača. Čudi ga što u pregovaračkom timu Vlade FBiH nije bila i ministrica finansija Jelka Milićević i ministar pravde Mato Jozić.

"Što se tiče ministra Čampare, on bi trebao puno više zastupati policiju, a ne stavljati se na stranu političkih ambicija. Tako da on ne vodi računa o svojim policijskim službenicima koji rade i koji će ukoliko dođe do usvajanja zakona biti nezadovoljni. Sami znamo da najviše kriminalcima odgovara da imamo slabo opremljenu, slabo plaćenu i nezadovoljnu policijsku strukturu", rekao je Škulj.

Savez sindikata policije FBiH posebno je nezadovoljan izvještavanjem medija o protestu policije. Škulj ističe da su određeni "režimski mediji" zloupotrebljavali izjave koje su davali u smislu da su ih skraćivali ili izvlačili iz konteksta. On je ispričao i da je određeni broj "režimski medija" na jučerašnjim protestima policajaca pred zgradom Vlade FBiH ciljano snimio samo početak protesta kako bi prikazao da se pred zgradom izvršne vlasti skupio manji broj policajaca nego što je stvarno došao u 12 sati.

"Oni to rade s ciljem da bi policiju pred javnosti prezentovali lošom. Komentari na društvenim mrežama su grozni, ali uzimajući u obzir kako mediji objavljuju neistinite tabele onda me i ne iznenađuju", rekao je Škulj.

Škulj je rekao kako policijski službenici nemaju namjeru odustati od zahtjeva s obzirom na to da su policajci od ranije imali poseban način obračuna penzija i to ne samo u BiH već i u regionu.

"Nadam se da će ministar Čampara uvidjeti svoje greške. U medijima sam već vidio da ga pozivaju da podnese ostavku. U svim normalnim državama kada dva puta padne zakon došlo bi do stvaranja nove parlamentarne većine. Međutim, ovim našim ne pada napamet da bilo ko podnese ostavku. To govori više o njima i kakve su osobe", kazao je Škulj.

Na pitanje kako komentariše zahtjev Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH da se i oni u novom zakonu o PIO-u tertiraju posebno, Škulj je odgovorio da apsolutno podržava njihove zahtjeve.

"To je potpuno razumljivo. Ja sam za to da i pripadnici OSA-e uđu u ovaj krug", kazao je Škulj.

Potvrdio je da jedinstvo policijskih službenika ističući kako prava traže kantonalni policajci, policijski službenici u FUP-u, policajci u Sudskoj policiji, Graničnoj policiji i SIPA-e.

"Predsjednik Sindikata FUP-a jučer je ušao u zgradu Vlade FBiH i rekao da je sa nama, odnosno da nisu tačne informacije o tome kako oni više ne sarađuju", zaključio je Škulj.

Ovim povodom razgovarali smo i sa predsjednikom Sindikata policajaca u Kantonu Sarajevo Mirzom Hadžiabdićem koji je rekao da bi Vlada FBiH trebala sjesti i razgovarati sa predstavnici sindikata, a ne voditi medijsku kampanju protiv policajaca.

"Oni pokušavaju javnost dovesti u zabludu i okrenuti ih protiv ovih ljudi i njihovih legitimnih zahtjeva", rekao je Hadžiabdić.

Potvrdio je kako ni oni nemaju namjeru odustati od zahtjeva najavljujući masovnije okupljanje 29. decembra. Hadžiabdić je potvrdio kako sa Čamparom i Novalićem nikada nisu pregovarali.

"Sa njima nismo imali nijedan sastanak otkako je u Federalnom parlamentu utvrđen Nacrt zakona o PIO/MIO iako smo na tome insistirali. Oni su se oglušili na naše zahtjeve", kazao je Hadžiabdić.

Saradnju sa policajcima iz drugih organizacija ocijenio je riječima: "Svako zlo nosi i svoje dobro".

"Zahvaljujemo Vladi FBiH što je ujedinila policijske sindikate i pomogla nam u historijskom iskoraku. Ovo je prvi put da smo ovako ujedinjeni i jedinstveni u svojim zahtjevima", rekao je Hadžiabdić dodajući kako i on podržava legitimne zahtjeve OSA-e.

Podsjećamo, policijski službenici iz svih dijelova FBiH i pripadnci policijskih agencija sa nivoa BiH već dva dana protestuju pred institucijama FBiH tražeći postizanje dogovora o njihovom penzionisanju.