U posjeti Sarajevu
129

Ćamil Duraković: O opstanku probosanske politike u Srebrenici se odlučuje 28. septembra

Klix.ba
Lider pokreta Odgovor Ćamil Duraković se u okviru današnje posjete Sarajevu sastao sa ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safetom Softićem. Razgovarali su o građanskom organizovanje povratnika i pitanja zaštite ljudskih prava povratnika u entitetu RS.

"Predstavili smo rad Odgovora, te predložene mjere i inicijative na zaštiti prava povratnika. Također, razgovarali smo o pitanjima potrebe intenziviranja dijaloga na slučajevima kršenja ljudskih prava i diskriminacije u povratničkim zajednicama. Ministarstvo civilnih poslova ima važnu ulogu i u borbi protiv negiranja bosanskog jezika u obrazovanju, također, ovo ministarstvo je servis u boljoj komunikaciji povratnika sa administracijom u RS-u", kazao je Duraković.

Dodao je kako će nastaviti proces dijaloga o stepenu demokratizacije u entitetu Republika Srpska.

"Ministar Osmanović i predsjedavajući Softić su najavili da će i SDA podržati dijalog o izradi jedinstvene političke platforme povratnika u RS-u. Sastanak smo zakazali za 28. septembar, gdje su uredno pozvani i očekujemo predstavnike deset političkih stranaka, kako bi se otvorili procesi. Ako ne bude konsenzusa, važno je da postoji dogovor o maksimalno dvije liste za NSRS, samo da fragmentacijom ne dođemo u situaciju da svi budu ispod cenzusa, a da DNS i SNSD biraju Bošnjake i Hrvate u Vijeće naroda RS i one koji će popuniti garantovanu kvotu zastupljenosti ovih naroda u Narodnoj skupštini", naveo je Duraković.

Istakao je kako može da razumije političke razlike između SDA i SDP-a, ali i drugih političkih stranaka, ali da moraju imati iskren odnos prema opasnosti koju za Bosnu i Herecegovinu predstavlja SNSD.

"Moramo imati jedan iskren odnos i odgovorno se postaviti prema opasnosti koje za ovu zemlju predstavlja politika SNSD-a, koja uništava našu ekonomiju, prazni istočnu Bosnu i vodi nas u zagrljaj Rusiji", zaključio je Duraković.