BiH
36

Ćamil Duraković i Biljana Rakić izvanredan primjer zajedničke saradnje

Piše: A. Dž.
U Bosni i Hercegovini često čujemo da je nedostatak političke volje razlog zašto nema napretka u pojedinim oblastima, no u Srebrenici ta politička volja itekako postoji. Ovdje možemo vidjeti izvanredan primjer zajedničkog rada i saradnje i to je nešto što može poslužiti kao primjer drugima, kazao je generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier nakon sastanka s načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem i njegovom zamjenicom Biljanom Rakić.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Zannier je u okviru trodnevne posjete BiH danas boravio u Srebrenici gdje je obišao Memorijalni centar u Potočarima te se sastao sa rukovodiocima lokalne vlasti.

Duraković i Rakić su generalnog sekretara OSCE-a upoznali sa načinom funkcioniranja vlasti u Srebrenici, ali i sa problemima običnih građana.

"Moja zamjenica i ja, iako dolazimo iz dvije različite etničke grupe u mjestu koje ima tešku prošlost, smo pokazali da možemo zajedno raditi za dobrobit svih građana. Ako je to moguće u Srebrenici, moguće je bilo gdje drugo“, rekao je Duraković novinarima nakon sastanka.

On se osvrnuo i na tešku ekonomsku situaciju u kojoj žive građani Srebrenice, te dodao da su lokalnim vlastima često "vezane ruke“ imajući u vidu ambijent države sačinjene od dva entiteta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Unatoč tome, kazao je, od prošle godine do danas otvoreno je više od 200 radnih mjesta.

"Sve je to rezultat političkog ambijenta koji smo kreirali, nekog jedinstva. Teško je stanje, ali smo uspjeli da opstanemo, no mi nemamo čarobni štapić“, rekao je Duraković.

Zannier je bio zadovoljan činjenicom da načelnik i njegova zamjenica zajednički rade u interesu svih građana istovremeno pokušavajući da zaštite interese svojih zajednica.

Rakić je izrazila zadovoljstvo što je OSCE prepoznao njihov rad, trud i želju da nešto promijene u Srebrenici i da ovaj grad napravi makar jedan korak naprijed.

Delegacija OSCE-a predvođena Zannierom posjetila je danas i Prvu osnovnu školu u Srebrenici, te vjerske objekte u ovom gradu.