BiH
318

Duraković: Dodikova posjeta Srebrenici nije vježbanje političkih mišića, dobili smo pomoć

Piše: E. F.
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Današnja posjeta Milorada Dodika i odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici nije bilo vježbanje političkih mišića", kazao je za Klix.ba Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica koji je danas dočekao Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u njegovoj prvoj posjeti Srebrenici.

Duraković smatra da je današnji dolazak političara koji je do sada samo negirao genocid u Srebrenici zapravo "ljudska odluka da se promijeni dosadašnji politički kurs".

"Za mene je svakako historijski čin da je Dodik sa vjencem ušao u Memorijalni centar u Potočarima na kojem piše 'Spomen-obilježje žrtvama genocida iz 1995. godine' i poklonio se. To je za mene ključna stvar. On je time izvršio jedan ljudski čin kojim opovrgava sve svoje dosadašnje izjave. Osim toga, genocid je dokazan sudom, a ne Dodikom", kazao je Duraković za Klix.ba.

Kako je istakao, nakon poklona žrtvama u Potočarima, sastanak koji je održao sa Dodikom, ali i tri ministra u Vladi RS-a bio je veoma koristan i trebao bi dati svoje rezultate.

"Razgovarali smo o ekonomskoj situaciji u Srebrenici što je, bez obzira na tvrdnje da je to politikarenje, za nas velika stvar. Dodik je pragmatičan čovjek, pitao je u čemu nam može pomoći. Mi smo izlistali čitav niz prijedloga i dobili konkretnu pomoć", kazao je Duraković.

Kako je istakao, odmah je dogovoreno da će dobiti prijeko potrebno vozilo za prevoz pacijenata na hemodijalizu u Zvornik.

"Imamo desetak aktivnih pacijenata i to vozilo nam je prioritet", kazao je Duraković.

Reaktivirana je i pomoć za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

"Iako tu pomoć nismo dobivali posljednjih godina, za ovogodišnju manifestaciju obećano nam je 50.000 KM. To je konkretna pomoć", istakao je Duraković.

Dodik sa rukovodstvom Općine Srebrenica (Foto: SRNA)
Dodik sa rukovodstvom Općine Srebrenica (Foto: SRNA)

Također, od predsjednika RS-a načelnik Duraković je dobio obećanje da će se odmah pristupiti presvlačenju regionalnog puta Srebrenica - Zeleni Jadar asfaltom.

"To je bila katastrofalna dionica i zbog komunikacije sa gradom i zbog zelene zone. Obećali su nam da će to krenuti za nekoliko dana, što je velika investicija koju mi nismo mogli podnijeti", kaže Duraković.

Na održanom sastanku se razgovaralo i o ekonomskoj situaciji na području općine.

"Godinama imamo probleme sa potopljenim zemljištem usljed gradnje elektrane Perućac. Još od početka rata Srbija zaostaje za plaćanjem potopljenog zemljišta. To je važan problem i kada bi to riješili budžet Općine bio bi više razvojni nego što je socijalni kao što je to sada slučaj. Dodik nam je obećao da je pokušati to pitanje riješiti sa Vučićem, a ako ne, imamo dozvolu za pokretanje kolektivne tužbe protiv Srbije", dodao je načelnik.

Na koncu dogovoreno je da se zajedničkim snagama nešto promijeni u Srebrenici i to u smislu pomaganja izgradnji novih kapaciteta za proizvodnju.