Istraživanje resornog Ministarstva
0

Čak 83 posto mlade populacije sa sela napustilo bi RS

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Većina ispitanih mladih u ruralnim područjima, njih 83 posto, napustila bi Republiku Srpsku, što zauvijek ili na duže ili kraće vrijeme, pokazalo je istraživanje koje je provelo entitetsko Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Mladi kao najveće probleme ističu nezaposlenost, opće siromaštvo, materijalnu ovisnost od roditelja, alkoholizam, osjećaj zanemarenosti od strane vlasti, te nedostatak kulturnih sadržaja.

Veliki postotak mladih (40 posto ispitanih) je nezaposleno, a najkorisnije mjere zapošljavanja po njihovom mišljenju su: podsticaji za razvoj poljoprivrede i zanatstva i prenošenje znanja o određenim oblastima, pružanje savjeta i podrške tokom ispitivanja tržišta i izrade poslovnog plana.

Najvažniji faktor koji podstiče mlade da napuste selo je nemogućnost zarade, a faktori koji doprinose ostanku na selu su stanje infrastrukture (putevi, vodovodna i kanalizaciona mreža), vizuelni izgled mjesta, te mogućnost rada i zarade.

Ovo istraživanje je pokazalo i da su prisutni različiti vidovi nasilja među mladima, a postoji zabrinjavajući stepen fizičkog nasilja roditelja nad djecom. Međutim, još više zabrinjava da u stavovima ispitanih ima dosta uvjerenja koja odobravaju razne vrste nasilja.

Istraživanje o položaju i potrebama mladih u ruralnim područjima Republike Srpske, koje je resorno ministarstvo provelo u saradnji s Gender centrom u Vlasenici, Mrkonjić-Gradu, Trebinju, Gradišci i Petrovu, pokazalo je još uvijek veliki stepen predrasuda i stereotipa o ulogama žena i muškaraca u društvu i zabrinjavajući socijalni status porodica koje žive na selu.