{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čak 83 posto mlade populacije sa sela napustilo bi RS

F
4.3.2012. u 14:01
0
24
Čak 83 posto mlade populacije sa sela napustilo bi RS
0
Čak 83 posto mlade populacije sa sela napustilo bi RS
Foto: Arhiv
Većina ispitanih mladih u ruralnim područjima, njih 83 posto, napustila bi Republiku Srpsku, što zauvijek ili na duže ili kraće vrijeme, pokazalo je istraživanje koje je provelo entitetsko Ministarstvo porodice, omladine i sporta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Mladi kao najveće probleme ističu nezaposlenost, opće siromaštvo, materijalnu ovisnost od roditelja, alkoholizam, osjećaj zanemarenosti od strane vlasti, te nedostatak kulturnih sadržaja.

Veliki postotak mladih (40 posto ispitanih) je nezaposleno, a najkorisnije mjere zapošljavanja po njihovom mišljenju su: podsticaji za razvoj poljoprivrede i zanatstva i prenošenje znanja o određenim oblastima, pružanje savjeta i podrške tokom ispitivanja tržišta i izrade poslovnog plana.

Najvažniji faktor koji podstiče mlade da napuste selo je nemogućnost zarade, a faktori koji doprinose ostanku na selu su stanje infrastrukture (putevi, vodovodna i kanalizaciona mreža), vizuelni izgled mjesta, te mogućnost rada i zarade.

Ovo istraživanje je pokazalo i da su prisutni različiti vidovi nasilja među mladima, a postoji zabrinjavajući stepen fizičkog nasilja roditelja nad djecom. Međutim, još više zabrinjava da u stavovima ispitanih ima dosta uvjerenja koja odobravaju razne vrste nasilja.

Istraživanje o položaju i potrebama mladih u ruralnim područjima Republike Srpske, koje je resorno ministarstvo provelo u saradnji s Gender centrom u Vlasenici, Mrkonjić-Gradu, Trebinju, Gradišci i Petrovu, pokazalo je još uvijek veliki stepen predrasuda i stereotipa o ulogama žena i muškaraca u društvu i zabrinjavajući socijalni status porodica koje žive na selu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: