Rezultati istraživanja
0

Mladi žele ostati u BiH, ali ako im se pruži prilika

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Predstavnici Nansen Dijalog centra iz Sarajeva te Nevladine organizacije Saferworld danas su u sali hotela Evropa prezentirali izvještaj istraživanja koje je urađeno prošle godine, a odnosi se na poziciju mladih u BiH.

Kako je za Sarajevo-x.com kazala Ljuljjeta Goranci Brkić, menadžerica Nansen Dijalog Centra, ciljna skupina istraživanja su bili mladi ljudi, odnosno njihova pozicija u društvu, njihovo viđenje sadašnje situacije u zemlji, demokratije, ali i budućnost BiH za 10 godina.

Istraživanje je rađeno na deset lokacija u BiH, uključujući oba entiteta, a osim pomenutih, u istraživanju su učestvovali i mladi iz Banje Luke, Doboja i Travnika.

"Istraživanja su pokazala da mladi nisu optimistični u vezi sa situacijom u BiH. Najviše su ogorčeni na korupciju, nepotizam i to što nemaju priliku učestvovati u donošenju odluka o promjenama u zemlji. Oni imaju inicijativu, imaju fantastične ideje, žele raditi i politički se angažirati. Međutim, vide to ovako - ako se politički angažiraju onda više nemaju priliku da donose promjene, da ih niko ne pita, nego se moraju uklopiti u postojeći model", istakla je Goranci Brkić.

Na pitanja žele li otići iz BiH, mnogi su odgovorili pozitivno, ali kada smo pitali gdje, niko nam nije znao odgovoriti, govori naša sagovornica.

"U suštini mladi ne žele otići odavde, žele ostati u BiH, ali da im se pruži prilika da dobiju zaposlenje po svojim zaslugama. Ono što je posebno interesantno prema našem istraživanju, većina ispitanika za 10 godina vidi BiH kao jedinstvenu zemlju gdje će svi imati iste prilike. Dakle, pravo na obrazovanje, rad, zdravstveno osiguranje, odnosno osnovna prava svakog građanina jedne zemlje", zaključila je Goranci Brkić.