Od 2014. godine
220

Čak 44.195 bh. državljana podnijelo zahtjev za državljanstvo Srbije

Piše: Er. M.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Od 2014. godine ukupno 44.195 državljana Bosne i Hercegovine podnijelo je zahtjev za prijem u državljanstvo Republike Srbije.

Ova informacija potvrđena je za Klix.ba u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjoj Luci, od kojeg smo tražili da nam dostavi podatke o tome koliko je bh. državljana od 1. januara 2014. godine do 1. novembra 2018. godine podnijelo zahtjev za prijem u državljanstvo Srbije.

Kako su nam kazali, u tom periodu je ukupno 44.195 državljana BiH podnijelo zahtjev za prijem u državljanstvo Srbije po raznim osnovama, odnosno po osnovu srpskog porijekla, po osnovu braka s državljaninom Republike Srbije, po osnovu prebivališta na teritoriji Srbije i po osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu sklopljenom između Srbije i BiH.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 26. marta 2003. godine donijelo je Odluku o ratifikaciji Ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Jugoslavije koji je potpisan u Beogradu 29. oktobra 2002. godine.

Ovim ugovorom države su se usaglasile da državljanin jedne države ugovornice može steći i državljanstvo druge države ugovornice, odnosno dvojno državljanstvo.