BiH
24

Čak 22 decembarska dana Sarajevo je bilo pod maglom

FENA
Magla u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Magla u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Preliminarna klimatološka analiza decembra 2015. koju je sačinio Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) pokazala je da su u Sarajevu zabilježena 22 dana s maglom.

Zadnji put veći broj dana u decembru s maglom u Sarajevu registrovan je 1971. u trajanju od 29 dana, a decembar 1974. imao je također 22 dana s maglom.

Srednje temperature zraka tokom decembra 2015. kretale su se između -1,2 u Bugojnu i 7,1 stepen u Mostaru. U planinskim područjima srednje temperature zraka kretale su se u rasponu od - 0,2 na Bjelašnici do 1,2 na Ivan Sedlu.

Temperaturna odstupanja od normalne vrijednosti temperatura tokom decembra koja se odnosi na period od 1961. do 1990. bila su pozitivna, osim u centralnim kotlinskim područjima Bosne gdje je srednja mjesečna temperatura bila niža od prosjeka.

Odstupanje srednje temperature zraka od prosječnih decembarskih temperatura kretala su se od - 0,8 u Sarajevu i Bugojnu do 4,7 stepeni na Bjelašnici.

Na Bjelašnici je decembar 2015. sa srednjom mjesečnom temperaturom zraka od -0,2 bio najtopliji decembar u čitavom raspoloživom nizu od početka zvaničnih mjerenja. Srednja temperatura zraka na Bjelašnici je u decembru bila veća u odnosu na Mjernu stanicu Sarajevo - Bjelave, što nije zabilježeno nikada otkako postoje mjerenja.

Analiza mjesečnih količina padavina izraženih u procentima prosječnih vrijednosti pokazuje da su se tokom decembra 2015. odstupanja u odnosu na normalne količine padavina kretala između 0 posto u Mostaru i Livnu i 12,3 posto Bihaću.

Izmjerene količine padavina bile su veoma oskudne i kretale su se u rasponu od 0 mm u Mostaru i Livnu do 13,7 mm u Bihaću.

U čitavom raspoloživom nizu od početka službenih mjerenja u Bosni i Hercegovini, prvi put u Mostaru i Livnu nisu registrovane padavine u decembru. Do sada najmanja količina padavina izmjerena u decembru u Mostaru iznosila je sedam mm (1948.), a u Livnu 4,9 mm (1948.).

Na MS Bihać, Bjelašnica i Bugojno izmjerene količine padavina u decembru 2015. su najmanje za mjesec decembar od početka zvaničnih mjerenja u BiH.Broj sati sijanja sunca u decembru iznosio je na MS Zenica 14, MS Sarajevo 57, Bihać 123, Bjelašnica 186 i Mostaru 220 sati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.