Bit će promovisano
182

Čajničko evanđelje nakon restauracije vraćeno u BiH

N. V.
Crtež Marka Kraljevića
Crtež Marka Kraljevića
Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine Čajničko evanđelje je nakon restauracije i konzervacije u Srbiji vraćeno u hram Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču.

Iz Crkvene opštine Čajniče su kazali da će tim povodom u subotu, 25. marta, u crkvi u Čajniču, gdje se inače čuva ovo dragocjeno kulturno blago BiH, biti upriličena promocija restauriranog evanđelja.

Čajničko evanđelje jedina je srednjovjekovna rukopisna knjiga crkvenog karaktera iz tadašnje države Bosne, koja je do danas sačuvana u BiH.

Evanđelje je prema osobenostima jezika datirano u rani 15. vijek, a nastalo je na tlu istočne Bosne.

U vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve, ali je nacionalni spomenik BiH. Nedavno je u fokus javnosti dospjelo nakon što se saznalo da se ne nalazi u Čajniču, gdje je čuvano. Mnogi su istaknuli da je iz BiH izneseno nelegalno, s obzirom na to da je za iznošenje nacionalnog spomenika potrebna posebna procedura i odobrenje bez obzira na to u čijem je vlasništvu.

Ispostavilo se da je evanđelje na restauraciji u Srbiji više od godinu, a starješina hrama u Čajniču Dragiša Simić je tada dao obećanje da će ono biti vraćeno čim radovi na konzervaciji budu završeni.