Prve reakcije
0

Butmirski sastanak nije pomirio stavove

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Prva reagovanja u BiH, nakon sastanka u Butmiru, pokazuju da se ništa nije promijenilo u stavovima stranačkih čelnika, piše austrijski dnevnik "Presse".

List navodi da je lider SNSD-a i premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik objasnio da BiH nije potrebna ustavna reforma, dok se lideri SDA i Stranke za BiH Sulejman Tihić i Haris Silajdžić nadaju tome.

"Presse" ocjenjuje da politički lideri stranaka u BiH nisu bili nezadovoljni sastankom u vojnoj bazi Butmir, koji su organizovale EU i SAD.

"Nisu donesene nikakve odluke, osim da se 20. oktobra ponovo sastanu. U međuvremenu treba da se postave smjernice za narednu diskusiju, a prema želji Švedske, koja predsjedava EU, trebalo bi da bude ukinuta Kancelarija viskog predstavnika (OHR) i izvršena reforma Ustava BiH", navodi dnevnik.

"Presse" piše da je cilj sastanka u Butmiru ukidanje OHR, čime bi trebalo da bude okončana vladavina međunarodnih institucija, i provođenje ustavne reforme, koja bi, kako se navodi, BiH učinila sposobnom za upravljanje.