Aktivnosti MUP-a KS
36

Burzić, Ćato i Ćosić saslušani u predmetu "Memić": Dalida, evo prilike da kažeš ko je ubio Dženana

B. R.
Dalida Burzić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dalida Burzić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U MUP-u Kantona Sarajevo danas je saslušano nekoliko osoba koje su uključene u predmet "Dženan Memić", potvrdio je za Klix.ba Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić.

Saslušani su suspendovana sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Dalida Burzić koja je bila glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Meris Ćato koji je bio postupajući kantonalni tužitelj u navedenom predmetu i bivši komesar sarajevske policije Vahid Ćosić.

"Riječ je o provođenju istrage zbog ubistva Dženana Memića. Prošle godine donijeta naredba o provođenju istrage protiv osoba, koje ste spomenuli, i drugih osoba. Provode se istražne radnje i saslušanja u tom predmetu", ukazao je Feraget.

Arijana, Dženanova sestra, ranije danas oglasila se preko Facebook stranice "Pravda za Dženana Memića" povodom ovih saslušanja.

"Samo nekih 100 metara od MUP-a Kantona Sarajevo, gdje danas daje iskaz u svojstvu osumnjičene za zataškavanje Dženanovog ubistva, dotična je 15. marta 2016., kao tadašnja glavna tužiteljica kantonalnog tužilaštva, mom ocu Murizu i našem advokatu Ifetu rekla: 'Nije on njega htio ubiti, to je bilo naguravanje koje je eskaliralo. Alisu ne dam, ona je išla i hodžama'. Dalida, evo prilike da konačno kažeš ko je ubio Dženana i zašto ne daš Alisu", poručila ja Arijana Memić.

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u augustu prošle godine pokrenulo istragu protiv više osoba u slučaju "Dženan Memić", i to za krivično djelo "ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela". Istraga je pokrenuta protiv Burzić, Ćate, Ćosića i saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića. Burzić je suspendovana sa pozicije sutkinje državnog suda nakon pokretanja istrage.

Sud Bosne i Hercegovine je u novembru prošle godine u prvostepenoj presudi oslobodio optužene da su kao kriminalna grupa prikrivali dokaze u ovom slučaju. Optuženi su bili Alisa Ramić, koja je bila s Dženanom u noći 2016. kada je mladić stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji, Alisin otac Zijad Mutap, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner ilidžanskog hotela Crystal Muamer Ožegović.

Odluke kantonalnog i entitetskog pravosuđa

Memići i Feraget ukazuju na to da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo ovaj slučaj prvobitno istraživalo kao ubistvo, a da su ga potom okvalifikovali kao saobraćajnu nesreću. Uvjereni da je Dženan ubijen, insistirali su da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo. Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnu nesreću, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.

Prije presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ad hoc tijelo Skupštine Kantona Sarajevo je 2017. utvrdilo da su se desili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja. Tadašnji predsjednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vrijeme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vršilo pritisak na rad ovog tijela. Njegovo formiranje je inicirala zastupnica tada opozicionog SDP-a Segmedina Srna Bajramović.

Kantonalni sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a da bi onda i on 27. jula 2021. donio oslobađajuću presudu.

Porodica Memić i Feraget tvrde da Alisa Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijima za to ističu upravo Burzić. Oštro kritikuju i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije. Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano protestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.