BiH
0

Burton: Dozvoliti CCI-ju da prisustvuje sjednicama

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher M. Burton uputio je danas pismo članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u kojem je izrazio zabrinutost zbog odluke Kolegija da odbije zahtjev nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) da prisustvuje nedavnoj sjednici Predstavničkog doma te ih je pozvao da ovu odluku ponovno razmotre.

Naveo je da su visoki zvaničnici Misije na čijem se čelu nalazi obavljali razgovore o toj situaciji s kabinetima svih članova Kolegija.

"Bilo bi za žaljenje ukoliko bi odluka da se CCI isključi sa ove sjednice narušila ugled PSBiH koja je jedan od najotvorenijih zakonodavnih organa u regionu", rekao je Burton.

Pozdravio je izjavu prvog zamjenika predsjedavajućeg i člana Kolegija Predstavničkog doma Denisa Bećirovića protiv odluke da CCI bude isključen.

"Nadamo se da će i drugi članovi Kolegija učiniti isto i da će to dovesti do odluke kojom se dozvoljava da CCI prisustvuje narednim plenarnim sjednicama. To će poslužiti da se ponovo potvrdi politika otvorenosti PSBiH prema svim građanima, nezavisno od njihovih stavova i mišljenja", dodao je Burton.

On je podsjetio na pozitivne korake koje je preduzela PSBiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, na povećanju transparentnosti, uključujući prenose plenarnih sjednica i javnih debata putem interneta, predstavljanje materijala u vezi s radom PSBiH na njenoj internet stranici i prilagođavanje tog materijala slabovidim posjetiocima stranice, saopćeno je iz OSCE-a.