BiH
28

Burno u Skupštini RS-a: SNSD napustio sjednicu, Stevandić tvrdi da mu prijete

FENA
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava u RS-u danas je izazvao burnu raspravu u Narodnoj skupštini RS-a.

Nakon tvrdnji poslanika SDS-a Miladina Stanića da je ovaj nacrt zakona štetan po RS, jer je iznuđen korupcijom, te prozivanja ministara industrije Željka Kovačevića, za, navodni, kriminal, poslanici vladajućeg SNSD-a napustili su skupštinsku salu, nakon čega je, zbog nedostatka kvoruma, data redovna pauza.

Stanić je i sinoć imao verbalni "okršaj" s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, a sve zbog istupa u kojima iznosi oštre riječi, zbog kojih je dobio i usmene opomene u parlamentu.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, predviđeno je povećanje procenta akcija emitenta sa pravom glasa, čijim stjecanjem se stvara obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje sa 25 na 30 posto glasova.

Poslanik SDS-a u Nenad Stevandić je u obraćanju novinarima u Skupštini iznio tvrdnju da mu je danas telefonskim putem prijetio većinski vlasnik Drvne industrije "Šipovo" Milan Kovač, što on demantira.

Stevandić navodi da mu je Kovač uputio prijetnje po život, kao i njegovoj porodici, jer je jučer u parlamentu tražio da se ispita da li je u sukobu interesa pošto je većinski vlasnik Drvne industrije i član Nadzornog odbora “Šuma RS-a“.

Poslanik SDS-a kaže da je prijetnje prijavio policiji.

Tokom današnjeg rada poslanici su razmatrali Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu za restituciju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama te Nacrt zakona o uslugama i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama RS-a.