Formiranje vlasti
240

Burno u Parlamentu: SDA traži odgodu sjednice za izbor predsjednika FBiH, data već druga pauza

N. V.
Sjednica Zastupničkog doma FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Sjednica Zastupničkog doma FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH već je data druga pauza na sjednici za izbor predsjednika FBiH budući da zastupnici SDA traže da se rukovodstvo tog doma izjasni o navodnom nepoštivanju odredbi Poslovnika koje se tiču dostavljanja materijala za rad zastupnicima.

Iz SDA-ovog kluba su zatražili odgađanje sjednice PD FBiH ističući da nije sazvana u skladu sa Poslovnikom ove institucije.

Zastupnica SDA Jasmina Bišćević Tokić je tražila da sjednica PD bude prekinuta zbog toga što, kako tvrdi, nije sazvana prema poslovniku. Naime, ističe da uz poziv za sjednicu nije dostavljen materijal od petka o nepostizanju dogovora ko će biti predsjednik FBiH.

Predsjedavajuća Marinković Lepić je kazala da su materijali poslati te je napravila kratku pauzu kako bi se utvrdilo da li su ispunjeni zakonski uslovi za održavanje sjednice.

Nakon toga je sekretar objasnio da su 21. februara Bradara i Stojanović poslali potrebne materijale rukovodstvu Predstavničkog doma, a 24. i Lendo.

Bišćević Tokić pak ističe da u Poslovniku u članu 99. stavu 2 stoji kako je pored dnevnog reda zastupnicima, a ne samo rukovodstvu, potrebno dostaviti i materijal za sjednicu, a što im nije dostavljeno.

Marinković Lepić je ipak zaključila da su se uslovi za nastavak sjednice stekli jer je riječ o hitnoj sjednici za koju važe drugačija pravila.