Prosvjetari još čekaju
10

Burna rasprava o izmjenama budžeta KS: Nećemo povećavati plaću novoj vladi

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2018. godinu izazvao je burnu raspravu zastupnika skupštine KS. Zastupnik Mirsad Pindžo zatražio je izuzimanje premijera, ministara i zastupnika Skupštine KS iz ovog zakona kako se njima ne bi povećala plaća.

Pindžo je tražio od Vlade KS da im dostavi informaciju kako će potpisani sporazumi utjecati na budžet te je naveo kako u spisu nije navedeno kako će biti izvršena preraspodjela novca (5,6 miliona KM) od projekata koji neće biti realizovani u ovoj godini.

Predložio je Zaključak da se o ovoj tački raspravlja nakon što Vlada KS dostavi tražene informacije, a da nastave 44. sjednicu, koji je sa 18 glasova "za" usvojen.

Pindžo je čak predložio i da se ova tačka skine s dnevnog reda i ostavi novoj vladi, ali je nije predložio formalno pa o tome nije ni raspravljano.

"Nije uredu da mi povećavamo plaću novoj vladi, a utvrdili smo ranije da nećemo povećavati plaće sami sebi. Dobili smo informaciju da je predloženo da se poveća koeficijent sa 2,76 na 2,90 premijeru, ministrima i zastupnicima", rekao je Pindžo.

Zastupnik Eldar Čomor kazao je kako ne vidi razlog zbog čega ne bi raspravljali odmah o izmjenama zakona i izglasali zasluženo povećanje plaća radnicima u obrazovanju, na što mu je Pindžo odgovorio da će njima biti isplaćena razlika plaće retroaktivno i ako ove izmjene usvoji novi saziv Skupštine KS.

Mirza Čelik je naglasio kako u ovom zakonu ne može biti dodatno navedeno da se promjene osnovice plaća ne odnose na premijera, minsitre i zastupnike, jer prateći zakoni to regulišu.

Skupština KS je nastavila 44. sjednicu na kojoj se nalaze mnogobrojni izvještaji o radu javnih institucija, a ukoliko Vlada KS dostavi tražene informacije, ona će biti prekinuta i raspravljat će se o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2018. godinu.