BiH
75

Bura u Doboju se ne stišava: I Crkva protiv pristupanja Zajednici općina turskog svijeta

Piše: N. N.
Doboj
Doboj
Nakon što je Doboj pristupio Zajednici općina turskog svijeta, u gradu se ne stišavaju bura i zahtjevi da se Doboj povuče iz članstva ove organizacije.

Srpska pravoslavna crkva, odnosno sveštenstvo arhijerejskog namjesništva dobojskog Eparhije zvorničko-tuzlanske zatražilo je jučer od gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića da se povuče odluka o članstvu u Zajednici općina turskog svijeta.

Od gradonačelnika i Skupštine Grada Doboja traži se, s tim u vezi, "javno izvinjenje srpskom narodu".

Sveštenstvo arhijerejskog namjesništva dobojskog, nakon vanrednog sastanka koji je održan na inicijativu episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, saopćilo je da je sveštenstvo ovu vijest primilo sa nevjericom i zaprepaštenjem. "Imali smo povjerenja u izabrane narodne predstavnike grada Doboja i samog gradonačelnika, ali smo shvatili da smo i kao Crkva i kao narod izigrani i obmanuti, uvrijeđeni i poniženi", dodaje se u saopćenju.

Sveštenstvo poziva vjerni narod da isto tako odbaci ovu odluku i ignoriše njeno provođenje u djelo i poziva na pokajanje sve one koji su na bilo koji način učestvovali u njenom kreiranju i donošenju.

Doboj je zvanično pristupio Zajednici općina turskog svijeta početkom marta, nakon što je Skupština Općine Doboj usvojila odluku o prihvatanju članstva. Već tada je bilo jasno da će sve dobiti izrazitu političku pozadinu.

Prvo su zastupnici SNSD-a napustili sjednicu Skupštine Općine, a vrlo brzo reagirale su i lokalne boračke organizacije. Proteklog petka održani su i protesti na kojima se okupilo blizu 1.500 osoba.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Zajednice općina turskog svijeta, Doboj je zatražio da im bude poslata pozivnica nakon čega su uredno aplicirali te bili primljeni u članstvo ove organizacije.

Zajednica općina turskog svijeta osnovana je 2001. a prvobitna ideja da se okupljaju samo zemlje koje dolaze iz šest turskih zemalja (Turska, Azarbejdžan, Kirgistan, Tadžikistan...) ubrzo je prevaziđena. Dodaju da općine koje su članice ove organizacije dolaze i iz Moldavije, Bugarske, Ukrajine, Rumunije, Mongolije, Kenije...

Članstvo u ovoj zajednici za općine van Turske je besplatno i sa sobom ne nosi nikakve obaveze. Doboj je, nakon majskih poplava, primio značajnu pomoć iz Turske. Općinska administracija nadala se da bi članstvom u ovoj organizaciji mogli privući značajnije strane investicije i na taj način pomoći dobojskoj privredi.

Iako nismo dobili zvanični komentar iz Općine Doboj, nezvanično saznajemo da će na prvoj narednoj sjednici bit povučena odluka o pristupanju Doboja Zajednici općina turskog svijeta.