BiH
11

U Doboju obnovljeno 90 posto objekata koji su stradali u poplavama

FENA
Gradonačelnik Doboja Obren Petrović kazao je u razgovoru za Fenu da je nakon prošlogodišnjih poplava sanirano oko 90 posto uništenih objekata.

Najzaslužnije su, kako kaže, međunarodne organizacije predvođene Ambasadom SAD-a u BiH.

"Doboj je na dobrom putu da uspije. Iako je u cijeloj BiH teška situacija, mislim da ipak imamo dobru perspektivu za napredak i razvoj", poručio je prvi čovjek Doboja.

Kaže da je, zahvaljujući stranim donacijama, stabiliziran budžet Grada Doboja koji je prije nekoliko dana usvojila Skupština, iako je smatrao da će budžet za 2015. iznositi samo 20 posto od planiranog.

Međutim, Petrović ističe da najveći problem predstavlja obnova privrede, jer u Doboju oko 750 preduzeća te da se nada da će Vlada RS-a obnoviti uništena preduzeća pomoću Fonda solidarnosti.

Ističe da nisu obnovljene ni 33 kuće koje su uništene usljed aktivacije klizišta, ali da ih planiraju sanirati u saradnji s međunarodnom zajednicom.

"Vlasti RS-a su nam jako malo pomogle, a trebali su za ovaj narod učiniti puno više. Osjećam se kao da su nas prepustili međunarodnim organizacijama", smatra gradonačelnik Doboja.

Spas od poplava vidi u realizaciji projekta vrijednog 24 miliona KM koji je izradio Grad Doboj, a koji predviđa iskopavanje kanala duž rijeke Bosne.

Međutim, rijeka Bosna je od Doboja do Modriče koncesijom data Norvežanima na korištenje, koja bi se, dodaje, morala poništiti.

"Moramo napraviti konkretne poteze i urediti korito Bosne, jer čim padne kiša, građani postaju uznemireni i strahuju od novih poplava", rekao je na kraju razgovora za Fenu dobojski gradonačelnik Obren Petrović.